Telersinitiatief Grenzeloos Groeien heeft 25 deelnemers

De ondernemersgroep Grenzeloos Groeien, een groep telers die interesse heeft voor internationaal ondernemen, is inmiddels uitgegroeid naar 25 deelnemers, zo geeft Ronald Grootscholten van Florpartners aan. Vorige week donderdag had deze nieuwe ondernemersgroep een tweede kennisworkshop bij Sion Orchids in De Lier. Daar vertelde onder andere Johan van den Berg, voormalig CEO van Eurofresh Farms in Amerika, zijn ‘levensverhaal’ over internationalisering.
 
“Johan van den Berg was met Eurofresh Farms in Arizona één van de weinige tuinbouwbedrijven die ‘private equity-financiering’ is aangegaan met grote investeringsfondsen”, zegt Ronald Grootscholten die betrokken is bij Grenzeloos Groeien. Van den Bergs verhaal was heel leerzaam voor de circa 25 aanwezige telers, aldus Grootscholten. “In Nederland worden glastuinbouwbedrijven vrijwel alleen nog gefinancierd met familiekapitaal en door banken.” Volgens Grootscholten was het verhaal van Van den Berg vooral boeiend omdat de deelnemers veel ‘insite’ -en achtergrondinformatie kregen. Gevraagd naar zijn succes gaf Van den Berg aan dat hij in staat is geweest de goede mensen om zich heen te verzamelen.

De andere spreker was Eric Moor van Sion Orchids. Hij vertelde over zijn beweegredenen voor de stap naar internationalisering.
 
Tweeledige uitdaging
De club Grenzeloos Groeien bestaat uit zowel sier- als (vrucht)groentetelers. Grootscholten: “Het zijn ondernemers die al op enige manier actief zijn in het buitenland, op het punt staan dit te gaan doen of die zich nog oriënteren op enige vorm van internationalisering.” De telers zijn een lidmaatschap aangegaan voor één jaar en betalen daar € 1500 voor. De club is opgezet omdat de Nederlandse tuinbouwondernemers simpel gezegd voor een tweeledige uitdaging staan; veel glastuinbouwbedrijven hebben rendementsproblemen, terwijl aan de andere kant aan Nederlandse telers ‘wordt getrokken’ om hun expertise in te zetten in het buitenland. Grootscholten: “Telers in Nederland verdienen een salaris van een speler in de eerste divisie, maar spelen Champions League. Gezien de enorme vraag vanuit het buitenland in Nederlandse tuinbouwexpertise is de grote uitdaging deze kans te verzilveren waardoor ze ook betere rendementen kunnen maken.”
 
Workshops
Grenzeloos Groeien is een laagdrempelig platform voor telers om kennis met elkaar te delen. Dat doen ze bijvoorbeeld door via workshops kennis over internationalisering op peil te brengen en ervaringen met elkaar te delen. Grootscholten: “Tijdens workshops laten we sprekers komen die internationalisering vanuit verschillende hoeken toelichten en belichten.” Tijdens een eerste workshop deden Paul Koppert van Koppert Biological Systems, Ron Meyer, directeur van de Center for Strategy & Leader¬ship (een internationaal advies- en opleidingsorganisatie) en Ferdi van Elswijk van Prominent hun verhaal. Er volgen de komende tijd nog twee workshops, één op 12 november die in het teken staat van verdienmodellen op het gebied van internationalisering en één op 7 januari waar cultuur- en cultuurverschillen het onderwerp zijn.
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven