Teler moet drie ton saneringssubsidie terugbetalen vanwege nieuwbouw

Bijna een miljoen subsidie kreeg een teler om zijn glastuinbouwbedrijf te saneren. Het bedrijf werd afgebroken, het kavel verkocht en vervolgens bouwde de nieuwe eigenaar er opnieuw een kas op. Volgens het College reden om de subsidie deels terug te vorderen. De Raad van State geeft ze hierin gelijk.

Het gaat om een zaak uit 2007. De betreffende teler kreeg 962.557 euro subsidie om zijn bedrijf te saneren uit de regeling sanering glastuinbouw in kwetsbare gebieden. Maar de nieuwe eigenaar van het kavel bouwde er opnieuw een kas op. Dat kon omdat het bestemmingsplan nog niet was gewijzigd ten tijde van de aanvraag.

Omdat er opnieuw gebouwd is op het kavel, vordert het college een deel van de subsidie terug. 1/3, omdat ook 1/3 van het kavel bebouwd is. De rest kan niet bebouwd worden omdat daar het bestemmingsplan inmiddels wel aangepast is.

De teler ging tegen de terugvordering in beroep. Dat beroep is ongegrond verklaard. Ook het hoger beroep is nu ongegrond verklaard. De rechter en de Raad van State geven het college gelijk. "Uit het besluit volgt de verplichting om ervoor te zorgen dat ook bij verkoop van de kavel geen nieuwe bouwwerken worden opgericht."

Lees de uitspraak hier.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven