Sector moet fiscale positie koesteren

De agrarische sector en de tuinbouw moet diens fiscale positie koesteren, want deze sectoren kennen vele specifieke regelingen, die recent nog tegen het licht zijn gehouden en niet zijn aangepast. Dit zei Pieter Hasekamp, directeur-generaal Fiscale Zaken bij het ministerie van Financiën tegen LTO en de NCR in Den Haag. Als voorbeelden noemde hij op 22 september tijdens een gezamenlijke bijeenkomst onder meer de landbouwvrijstelling, verlaagde energietarieven voor de glastuinbouw, btw en vrijstelling cultuurgrond van overdrachtsbelasting.

Voorts ging Hasekamp in op de verlaging van de lasten op arbeid, die voor een belangrijk deel in arbeidsintensieve sectoren terechtkomt, zoals de glastuinbouw. In het verlengde noemde Hasekamp een extra loonkostensubsidie van 500 miljoen in 2017, bedoeld voor werkgevers met medewerkers, die het minimumloon verdienen of daar net boven zitten.

Zijn opsomming bevatte ook fiscale regelingen, die momenteel gunstig uitwerken voor de agrosector. Zo noemde hij Vamil en Mia-regelingen voor milieu-investeringen, waarbij van de 139 miljoen 70% in de agrosector terechtkomt en de lagere energiebelasting voor de glastuinbouw. Daarnaast levert de aftrekregeling voor energie-investeringen een jaarlijks voordeel op van ruim 100 miljoen. Ook van innovatie stimulerende regelingen, waar in 2016 een totaal budget van 1,2 miljard voor beschikbaar is, komt een substantieel deel terecht bij de agrosector.

Tot slot wees de fiscale topman van Financiën op de fiscale voordelen door internationale belastingverdragen, zoals recent afgesloten met Ethiopië en Kenia, die gunstig uitpakken voor investeringen en de handel in sierteeltproducten.

Bron: LTO Nederland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.