Klondike Gardens

Gewasbescherming met biologische en natuurlijke producten als zeep en oliën

Ze zijn opgegroeid in en rondom de kwekerij, maar nu werken broers Ton en Ruud van Leeuwen allebei op hun eigen Klondike Gardens vestiging in Berkel en Rodenrijs. Met een totale oppervlakte van 4,2 hectare en met ruim 30 gerbera soorten zijn de heren, samen met hun vader, echte gerbera specialisten.

Al sinds 1984 is Klondike Gardens toegespitst op het telen van gerbera’s en alle kennis is van vader op zoons overgedragen. Kennis ontwikkelen en delen is belangrijk voor Klondike Gardens. Alle drie de heren zitten in verschillende studie- en excursiegroepen. “We krijgen hierdoor veel input en informatie. We komen op veel andere bedrijven en dit is belangrijk om innoverend te blijven”, vertelt Ruud.UV-licht tegen botrytis
“Zo zijn we ongeveer vijf jaar geleden op een beurs tegen een bedrijf aangelopen dat met uv-licht botrytis bestrijdt. Door middel van dit uv-licht hebben we nu een moderne en milieuvriendelijke oplossing om botrytis tegen te gaan. Het werkt zo: wanneer de bloemen geplukt zijn, gaan ze door de sorteermachine heen waarbij ze kort met een afgestemde dosis uv-licht worden bestraald. Het licht dood de kiemen van botrytis wanneer deze aanwezig zouden zijn. Botrytis kan zich snel ontwikkelen in een afgesloten doos, door de UV behandeling worden de kiemende sporen gedood. Hierdoor is tijdens transport de kans op ontwikkeling van botrytis nihil.”

Geïntegreerd telen
Niet alleen de uv-licht technologie is heel milieu vriendelijk. Ook vinden de mannen van Klondike Gardens geïntegreerd telen erg belangrijk. Dat wil zeggen dat ze bij de gewasbescherming biologische bestrijders inzetten en kritisch zijn met betrekking tot het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. “We werken met biologische en steeds meer natuurlijke producten zoals zeep en oliën.” Ook wordt een eventuele plaag in de kas heel precies bestreden: alleen op de plek waar de plaag zich concentreert. “Hier zit veel denkwerk en een strategie achter. We proberen ook populaties op te bouwen in de kas die een evenwicht tot stand brengen.”Om de klanten van de juiste bloemen te voorzien, is Klondike een steeds breder assortiment gaan aanvoeren. Met dit assortiment zijn worden ook steeds meer mixdozen gemaakt. De mixen zijn zo samengesteld dat de bloemen goed met elkaar te combineren zijn in bloemstukken of boeketten. Een winkelier kan zo met kleinere aantallen goed uit de voeten.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.