Nieuwe kas HAS officieel geopend

Tholen - Een jaar geleden werd het eerste glas gelegd en gisteren werd-ie officieel geopend: de nieuwe onderzoeks- en teeltkas van de HAS Hogeschool. De nieuwe kas is 1500 meter groot, opgedeeld in zeven afdelingen en uitgerust met de nieuwste technieken op teeltgebied.


Van link naar rechts: Martijn Bekkers (beheerder kas HAS Hogeschool), Toine Hattink (opleidingsdirecteur HAS Hogeschool), Ben van den Brink (docent HAS Hogeschool), Mike Gitzels (student Tuinbouw en akkerbouw HAS Hogeschool) Peter Zwinkels (kassenbouwer Technokas) en Lieve Hurkens (student Toegepaste Biologie HAS Hogeschool).
High-tech
De technische oplevering is al een paar maanden geleden geschied en sindsdien is er stevig getest. En dat is nodig, want er zit flink wat techniek in. Zo is de kas opgedeeld in zeven afdelingen (vier voor groente, drie voor sierteelt) en dat zijn feitelijk zeven unieke kassen, apart te besturen. De kas en de installaties zijn ook als leeromgeving ingericht. Er wordt gewerkt met LED, er kan gekoeld worden met verschillende koelsystemen waaronder een hoge druk nevelsysteem en er zijn sensoren en camera's geïnstalleerd om het hele klimaat te monitoren.


Het 'eerste glas' werd een jaar geleden gelegd door projectleider Martijn Bekkers, Peter Zwinkels van Technokas en opleidingscoördinator Toine Hattink.

Diffuus glas
Enkele afdelingen zijn uitgerust met diffuus glas - één van die afdelingen is voorzien van wisselroeden. Zo kan de school altijd met het nieuwste glas werken. De afdelingen zijn bovendien voorzien van dubbel scherm, geschikt voor de specifieke teelten.

Feestelijk moment
De opening van het nieuwe schooljaar gisteren bij de HAS Hogeschool in Den Bosch had tot slot nog een extra feestelijk tintje. Naast de opening van de nieuwe kas werden twee nieuwe lectoren geïnstalleerd. Het betreft Jasper den Besten voor Nieuwe Teeltsystemen 2.0 en Herman Peppelenbos voor Groene Gezondheid.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven