SIA-RAAK-mkb project SamenMarkt van start op 30 september

Glastuinbouw en kennisinstellingen werken samen aan nieuw marktmechanisme

Het SIA-RAAK-mkb-project SamenMarkt van Hogeschool Inholland, de Technische Universiteit Delft en Wageningen Universiteit is goedgekeurd en gaat op woensdag 30 september officieel van start tijdens een grote eerste gebruikersbijeenkomst in Honselersdijk. Doel van het project is om samen met glastuinbouwers en ketenpartijen kennis te ontwikkelen waarmee nieuwe marktstrategieën en ketensamenwerkingen onderzocht kunnen worden. Die stellen glastuinbouwers in staat om op een meer onderscheidende wijze producten in de markt te zetten tegen een goede marge.

Momenteel kan de helft van de Nederlandse glasgroentebedrijven niet aan de betalingsverplichtingen voldoen en heeft nog eens 15 procent geen geld om in het bedrijf te investeren. Als de sector niet verandert, komt ook de laatste 35 procent in de problemen. Glastuinbouwers hebben de concrete vraag hoe zij hun marges kunnen vergroten en hoe zij tot een rendabele business case kunnen komen.

Vraag en aanbod kan veel beter
Een belangrijke oorzaak lijkt de huidige marktstructuur te zijn, waarin er geen sprake is van een transparant proces van prijsvorming tussen de vraag van consumenten en retail en het aanbod van glastuinbouwers. Gevolg is dat de glastuinbouwers te weinig verdienen en de consument lang niet altijd de gewenste kwaliteit krijgt.
Hogeschool Inholland, de TU Delft en het onderzoeksinstituut LEI van Wageningen Universiteit en Researchcentrum zullen met glastuinbouwers en ketenpartijen een innovatieve marktsimulatie ontwikkelen die telers en ketenpartijen een “veilige” omgeving bieden om te “experimenteren”. Met de simulatie wordt de komende twee jaar onderzoek verricht naar het functioneren van de markt en mogelijkheden om businesscases van glastuinbouwers te verbeteren. Dit door producten op een meer onderscheidende wijze tegen een goede marge in de markt te zetten. De simulatie kan tevens een opstap zijn voor een mogelijk nieuw grootschalig marktmechanisme voor de glastuinbouwsector.

‘De nood is hoog’
Lector Olaf van Kooten (Duurzame Verbindingen in de Greenports) is vanuit Inholland betrokken bij het project. Hij hoopt met het project een broodnodige gedragsverandering te initiëren die “maar niet plaatsvindt”. De sector staat gelukkig ook open voor verandering. “Ik vind veel bereidheid in de tuinbouwwereld om ons informatie te geven. Daar word ik heel blij van. Het toont aan dat de nood hoog is en de bereidheid om te veranderen groot.”

Inspiratiebron voor SamenMarkt vormde een succesvolle marktsimulatie die de TU Delft eerder maakte voor de binnenvaartsector. Deze sector toont volgens Van Kooten veel overeenkomsten met de Nederlandse glastuinbouw. “Na experimenteren met verschillende strategieën besloten deelnemers de zaken anders aan te gaan pakken. Zij plukken daar nu de vruchten van. Daarom maken wij een dergelijke simulatie voor de tuinbouw.”

Nieuwe kenniswerkplaats
Over de nieuwe kennis wordt gepubliceerd en de kennis wordt gebruikt in het onderwijs van Hogeschool Inholland. De simulatie wordt gekoppeld aan een op te zetten kenniswerkplaats bij Inholland, waar telers ook na afloop van het project gebruik van kunnen maken.

SamenMarkt is één van de RAAK-mkb-projecten die subsidie krijgen van het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA. RAAK-mkb richt zich op het bevorderen van kennisuitwisseling om het innovatief vermogen van mkb-ondernemingen te vergroten.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven