Ivan van Wingerden, Ever-Bloom:

"VS: "Investeringen om kosten te besparen zijn hard nodig"

De afgelopen decennia is de markt voor gerbera's vrij stabiel gebleken. "Dit in contrast tot de kosten, want de teelt van gerbera's wordt als maar duurden", zegt Ivan van Wingerden van Ever-Bloom, eigenaar van de kwekerij met het grootste assortiment gerbera’s in de Verenigde Staten. Om deze reden wordt er steeds meer geïnvesteerd in technieken om efficiënter te telen en daarmee kosten te besparen.


links: Ivan van Wingerden. rechts: Ivan van Wingerden met zijn vader, partner en Ever-Bloom’s oprichter Eduard van Wingerden. (Foto's genomen door Dina Pielaet van 451 Media).

Kas en technieken
Ever-Bloom cultiveert 250 gerberarassen en 75 speciale rassen op een 6 ha grote breedkapper, waarvan 0,5 ha wordt gebruikt voor de productie van anthurium en 0,5 ha voor vermeerdering. "Voor Californische begrippen is onze kas heel high tech, maar voor Nederlandse begrippen zijn de technieken die we gebruiken achterhaald. Maar de kwaliteit van de bloemen is goed en sommige technieken zijn hier niet nodig vanwege het Californische klimaat, " vertelt Van Wingerden. "We gebruiken bijvoorbeeld geen kweeklampen of verduisteringsgordijnen," vervolgt hij.


De kas van Ever-Bloom. (Foto's genomen door Dina Pielaet van 451 Media)

Noodzaak voor investeringen
Hoewel de kwaliteit van de gerbera's goed is, is er behoefte om te investeren in technieken en methoden om de gerberaproductie efficiënter te maken. In de afgelopen jaren zijn de prijzen van gerbera's vrij stabiel gebleven; ze werden slechts een paar centen duurder. "Dit komt vooral door het feit dat onze concurrenten, waarvan de grootsten zich in Canada bevinden, hun prijzen niet verhogen," meent Ivan. Daarnaast denkt hij dat de gerberamarkt in Noord-Amerika zijn plafond heeft bereikt. "We brengen het product voortdurend onder de aandacht, maar de verkoop is niet zo makkelijk als voorheen. Per hoofd van de bevolking kopen Amerikanen een stuk minder snijbloemen dan Europeanen. Dit biedt zeker groeikansen voor onze markt, maar op het moment lijkt die verzadigd. De economische sancties tegen Rusland, bijvoorbeeld, hebben veroorzaakt dat telers uit andere landen hun product dumpen op de Noord-Amerikaanse markt. Wij hebben hier natuurlijk geen controle over, maar voelen wel het effect.

In de afgelopen 5 jaar stegen de kosten op verschillende gebieden. Zo werden gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen duurder en stegen de loonkosten met 30%. De verwachting is dat deze posten alleen maat zwaarder zullen worden. "Dus zijn investeringen nodig, die de productie efficiënter maken en op de lange termijn kosten zullen besparen."


(Foto's genomen door Dina Pielaet van 451 Media)

Huidige investeringen
Op dit moment worden verschillende projecten uitgevoerd op Ever-Bloom. Een van de grootste investeringen momenteel is een pot- en railsysteem. "Wij kochten een gebruikt railsysteem van een Nederlandse bloemenkweker in Brits Colombia, Canada. Dat bedrijf is eigenlijk een van onze twee gerbera concurrenten in Canada. Het zijn getalenteerde kwekers en goede concurrenten om te hebben in een markt die ons constant dwingt om te verbeteren", zegt Van Wingerden.

Volgende maand zijn ze van plan om te beginnen met het pot- en railsysteem in een deel van de kas. Het zal ongeveer twee jaar duren om de gehele kas met dit systeem uit te rusten. "We verwachten dat deze investering ons drie tot vijf medewerkers per jaar scheelt en dat de terugverdientijd rond de 5 jaar zal liggen", zegt Van Wingerden. Verder wordt er geïnvesteerd in verduurzaming en een beter gebruik van biologische gewasbeschermingsmiddelen.

Contact met de Nederlandse telers
van Wingerden heeft veel contact met Nederlandse gerbera telers. "Vier keer per jaar bezoekt een Nederlandse consultant ons om ideeën te delen en ons te steunen met de implementatie van nieuwe technologieën om onze productie efficiënter te maken. Om de twee jaar breng ik zelf een bezoek aan Nederland."

Voor meer informatie
Ever-Bloom
Ivan van Wingerden
Email: ivan@ever-bloom.com
www.ever-bloom.com

 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven