GreenCHAINge in teken verbeteren tranportcondities Phalaenopsis

Bloemen en planten hebben in de keten veel te verduren waardoor kans op kwaliteitsvermindering bestaat. Daarom is het belangrijk dat bloemen en planten onder optimale condities getransporteerd worden, zo ook de Phalaenopsis. Op 10 september jl. werd hier tijdens het door GreenCHAINge bij Levoplant georganiseerde kenniscafé aandacht voor gevraagd.

Zowel handelaren, kwekers als veredelaars waren tijdens dit kenniscafé goed vertegenwoordigd. Eerst vertelde onderzoeker Harmannus Harkema van Wageningen UR Food & Biobased Research over het kwaliteitsverloopmodel van Phalaenopsis. Eén van de opvallende resultaten uit het onderzoek is dat Phalaenopsis bij goede omstandigheden tot 20 dagen in het donker nog verkoopbare planten kan opleveren (0-15% kwaliteitsaanmerkingen). Dit opent voor Phalaenopsis deuren voor langere ketens en verder liggende afzetmarkten. Dit geldt echter alleen als ook tijdens het ketentransport de verzorging en de omstandigheden in de keten 100% optimaal zouden zijn. Dat is (zie de bevindingen hieronder) niet het geval.

Vervolgens gaf ketenadviseur productkwaliteit Gitta ten Hoope van FloraHolland een presentatie over de huidige obstakels in de Phalaenopsis keten. FloraHolland doet verschillende onderzoeken (o.a. ketenaudits) en bracht de belangrijkste knelpunten in de keten naar voren. Vooral ethyleen en uitdroging zijn belangrijke oorzaken van kwaliteitsverlies. De algemene conclusie van FloraHolland is dat een Phalaenopsis, zonder verzorging in de keten, na 14 dagen vanaf de kwekerij eigenlijk niet meer verkocht kan worden in een winkel.

Tot slot gaf Josien van Spingelen van Chrysal mogelijke oplossingen om het kwaliteitsverlies in de keten tegen te gaan. Na de presentaties kregen de aanwezigen een korte rondleiding door de verwerkingshals van Levoplant. Aansluitend werd onder het genot van een drankje verder gediscussieerd.

De presentaties die tijdens het kenniscafé Phalaenopsis zijn gebruikt staan op de GreenCHAINge website of kunnen opgevraagd worden bij LTO en de VGB.

Proef keten invloeden Phalaenopsis bij FloraHolland Aalsmeer
Tot 25 september staat bij FloraHolland Aalsmeer een proef over keten invloeden bij Phalaenopsis. Hier worden 36 verschillende combinaties getest. Denk hierbij aan verschil in temperatuur, water, verpakking en ethyleen behandeling. Voor informatie contact Gerrit Jacobs van Kenniscentrum FloraHolland Aalsmeer.


bron: VGB
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.