Rob ten Have, Ten Have Plant;

"Cyclamen met hangende bloemen, dat heeft niemand"

Tholen - Op de FloraHolland Autumn Fair introduceerde Ten Have Plant een opvallende noviteit: een Cyclamen met hangende bloemetjes. In de veredeling van de plant is dit een primeur en men heeft er dan ook hoge verwachtingen van.


Rob ten Have presenteert de Petticoat op de FloraHolland Autumn Fair.

De Petticoat, zoals de plant genoemd is, is ontwikkeld door Schoneveld Breeding en wordt exclusief door Ten Have Plant geteeld. “Nu produceren wij nog kleine hoeveelheden, maar er zijn al plannen om de aantallen op te gaan schroeven”, vertelt Rob ten Have. “De markt pakt het goed op, zo goed dat de vraag groter is dan wat wij nu kunnen leveren.”


De Petticoat in close-up

Vanaf het voorjaar tot aan september staat het bedrijf in het teken van de campanula’s en in september wordt er overgeschakeld op cyclamen. “In aantallen overstijgt de campanula de cyclamen. De verhouding is ongeveer 75– 25. Deze verhouding is stabiel; er zijn er die proberen campanula’s in de winter of cyclamen in de zomer te leveren, maar wij houden ons liever aan de seizoenen. Je moet produceren wat de markt vraagt en wat dat betreft is dat in deze planten goed te voorspellen.”

Ontwikkelingen
De gewone cyclamen is een commodity product geworden, weet Rob, en daarom is het des te meer zaak geworden je te onderscheiden. “In de veredeling zie je veel belangstelling voor nieuwigheden. Zo zijn er ontwikkelingen in kleuren, gebladerte en de vorm van de bloemen. Zilverkleurige bladeren zijn momenteel hip, maar ook bloemen met franje en planten in steeds kleinere of juist steeds grotere potmaten. Maar een hangende i.p.v. een staande bloem, dat heeft niemand”, aldus Rob. “Wij zijn met Schoneveld een meerjarenplan overeengekomen. We willen de markt niet in een keer overspoelen, maar de klant geleidelijk met ons product kennis laten maken. Het is dus de bedoeling elk jaar de productie iets op te schroeven.”Markt
Ten Have Plant is aangesloten bij Decorum. “Wij zijn al de beste”, lacht Rob, “maar dankzij Decorum nog meer als zodanig herkenbaar. Decorum garandeert zekere kwaliteitsstandaarden, wat maakt dat kwekers onder die vlag hun producten voor gemiddeld iets hogere prijzen kunnen afzetten. Bijvoorbeeld: de meest geteelde cyclamen in potmaat 10,5 leveren op de klok zo’n 75-80 cent op, maar door directe en betrouwbare kwaliteit te leveren kunnen wij voor onze Decorum Superserie Cyclamen 90 cent vragen. De Petticoat is zo echter anders, opvallend en uniek, dat we deze voor € 1,50 verkopen.” Het aanbod is wel schaars, dus op dit moment werken we voornamelijk met geselecteerde Decorum-dealers voor de afzet.

De meeste planten komen op de West-Europese markt terecht. Met name Duitsland, Frankrijk en Italië zijn grote markten. “In die landen is de cyclamen erg populair. Ze worden er dan ook veel lokaal geteeld, maar meestal in grote potmaten. In de kleinere afmetingen is marktaandeel te winnen en wij springen in dat gat.”


Voor meer informatie:
Ten Have Plant
Rob ten Have
Haagkamp 9
2675 SK Honselersdijk
T: 0174 627079
F: 0174 624998
E: info@campanula.com
www.campanula.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven