Aansluiting op warmtenet impuls voor Bergerden

Aansluiting op het warmtenet betekent een enorme besparing van gasverbruik in glastuinbouwgebied Bergerden. Als dit gebeurt, kan dit een impuls geven aan de verkoop van het glastuinbouwgebied tussen Arnhem en Nijmegen. Dat stelt Harry Beijer, ondernemer op Bergerden en bestuurslid van onder meer Tuindersvereniging Bergerden en veiling Plantion.

Als de restwarmte van de vuilverbrandingsinstallatie in de regio via het warmtenet naar Bergerden komt, betekent dat een besparing van tientallen miljoenen kubieke meters gas per jaar, zegt Beijer: "Alleen voor mijn bedrijf kan op die manier jaarlijks 25 miljoen kuub gas worden bespaard."

Een projectgroep met vertegenwoordigers van ondernemers, energienetwerkbedrijf Alliander, gemeenten en provincie, onderzoekt of het tuinbouwgebied aan het regionale warmtenet kan worden gekoppeld. Over anderhalve maand is duidelijk of dat inderdaad mogelijk is en wat de kosten zijn, meldt een provinciewoordvoerster. "Er moeten speciale buizen worden aangelegd voor aansluiting op het warmtenet", zegt zij.

De verkoop van Bergerden zit al jaren in het slop. In 2015 werd slechts 0,2 hectare grond verkocht. Dat heeft deels te maken met de crisis, erkent Beijer. "Maar als we vol inzetten op verduurzaming, kan dat een enorme boost betekenen. Denk ook aan zonne- en windenergie."

Volgens een woordvoerster van de gemeente Lingewaard zijn recent enkele gesprekken gevoerd met ondernemers die concrete belangstelling hebben om zich op Bergerden te vestigen.

Lees het gehele artikel op bergerden.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven