Doop FreshWaterMill, 1 okt., Leeuwarden

Zout water omzetten in zoet water én elektriciteit

Zoet water maken uit zout water én elektriciteit genereren. Dat kan door middel van Nederlandse innovatieve watertechnologie. Op 1 oktober om 11.00 uur vindt de doop plaats van de FreshWaterMill door wethouder Henk Deinum van Leeuwarden. De molen die drinkwater én elektriciteit maakt.


foto: RVO

De FreshWaterMill is een hydraulische windmolen, die zonder veel conversieverliezen een systeem voor omgekeerde osmose aandrijft. Alle energie die dan nog over is, wordt omgezet in elektriciteit. Dat levert een installatie op die zowel zoet water als elektriciteit maakt. Dat is van groot voordeel op eilanden, kusten en afgelegen gebieden. Het systeem biedt een 100% duurzame en economische aantrekkelijke oplossing.

Het eerste project is gemaakt voor het Colombiaanse regionale park op het eiland Johnny Cay. Het ministerie van Buitenlandse Zaken financierde het project met de Transitiefaciliteit. Op Johnny Cay zullen 350.000 toeristen per jaar kunnen genieten van Nederlandse innovatieve watertechnologie en de boodschap ontvangen dat duurzaamheid haalbaar is.

De gemeente Leeuwarden heeft het uittesten van dit project organisatorisch en financieel ondersteund. Andere partners in het project zijn:
  • Lenntech (omgekeerde osmose)
  • Hydroton (hydraulische systemen)
  • Hoekstra-Suwald (windmolens)
  • Technische Universiteit Delft (inbreng van kennis voor de combinatie van de verschillende systemen)
  • Solteq Energy BV (animator en beheerder van deze technologie)
Het evenement kan door iedereen worden bijgewoond, op Dairy Campus, Nobelweg 12, Leeuwarden.

bron: RVO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.