Grote besparing op arbeid met vol-automatische Hanging Basket Chain System

Kwekerijen gespecialiseerd in de productie van hangplanten bieden vaak een indrukwekkend schouwspel aan kleuren. Met het oog op efficiënte benutting van de ruimte (maar ook om een optimale vorming van de hangplant te krijgen), worden de planten vaak onder het kasdek gehangen. Daardoor blijft op de vloer ruimte over voor andere planten.

Nadeel is dat deze vorm van productie erg arbeidsintensief is. Met name het ophangen en later weer klaarmaken voor transport vergt veel energie, maar als het aan Metazet ligt, is dat vanaf nu verleden tijd. Het bedrijf heeft een Hanging Basket Chain System ontwikkeld, waarmee handling stukken efficiënter zou zijn. Kwekerij Linswell Gardens uit Beamsville, Canada, heeft het systeem in gebruik genomen en deelt diens bevindingen.


Linswell Garden kweekt een grote hoeveelheid planten. In vrijwel alle kassen van het bedrijf sieren hangplanten het kasdek.


Traditioneel wordt in de kweek van hangplanten een lange kabel gebruikt, die aan beide zijden van de kas op een katrol zit. Een van die katrollen is motorisch aangedreven, waardoor de planten op en neer kunnen bewegen.
Met dit systeem is veel arbeid gemoeid, omdat het ophangen ervan vaak handmatig gebeurt. Dit gaat middels een lange stok met aan het uiteinde een haak - en dat is zwaar werk.


Albert Pinto van Metazet/FormFlex' geeft een demonstratie. Het
MTZ Basket System werkt ook met kabels, maar is in delen 'opgeknipt'. Hierdoor kan veel gerichter en lichter gewerkt worden.
 


"Met een zwengel en een katrol brengt de kweker in een handomdraai de gewenste sectie van boven naar beneden en andersom. Simpel maar efficiënt", aldus Albert Pinto.Medewerkers in de kas hoeven niet langer boven het hoofd te tillen. Omdat er per handeling veel gerichter gewerkt wordt, kunnen planten vaker direct op transportkarren-/banden geladen worden.


Planten kunnen handmatig gehesen worden, maar het systeem is compleet computergestuurd. Per plant wordt middels sensoren bepaald hoeveel/wanneer een plant water nodig heeft.De motor. Pinto: "De kabels lopen door metalen buizen, die ervoor zorgen dat veel druk, dat anders op de kasconstructie staat, vermeden wordt."
Voor meer informatie:

FormFlex/Metazet.
Albert Pinto
4640 Falletta Court
Beamsville, ON L0R 1B4
T: +1 (905) 563-0031
E: apinto@formflex.ca
www.FormFlex.ca
You'll need Skype CreditFree via Skype

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven