Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Het Nieuwe Luchten met de windzijde

Steeds meer telers werken volgens de principes van Het Nieuwe Telen (HNT) om de groei van hun gewas te optimaliseren tegen lagere energiekosten. HNT gaat uit van natuurkundige inzichten in combinatie met de energie- en waterbalans en de assimilatenbalans van de plant. Het is een gezamenlijk leerproces van onderzoek, teeltadvisering en praktijk, waarbij de aanpak gaandeweg wordt verfijnd en aangepast op de verschillende teelten.



Soms worden echter ook weer nieuwe perspectieven ontdekt. Een goed voorbeeld is het ventileren. Gangbaar is om vooral met de luwe zijde te luchten en pas als het effect daarvan onvoldoende is, ook de windzijde voorzichtig bij te zetten. Binnen de leergroepen van HNT worden nu echter steeds meer telers enthousiast over het werken met tegenlucht. De eerste stap was al gezet bij het ventileren boven het gesloten energiescherm. Het inzetten van de windzijde geeft hierbij eerder het gewenste effect van vochtafvoer met een gelijkmatige verdeling over de kas dan (alleen) met de luwe zijde.

Dit heeft sommige telers op het idee gebracht om dit ook bij ‘normaal’ ventileren te proberen. Met verrassend positieve resultaten. Het blijkt dat vocht en CO2 op een hoger niveau blijven zonder dat de temperatuur verder oploopt dan met de gebruikelijke manier. De natuurkundige verklaring voor dit fenomeen is dat de luchtuitwisseling door de luchtramen beter kan worden beheerst als de raamstand beperkt blijft.


Links de gebruikelijke methode met alleen voorlucht. Er is een forse raamstand nodig om het benodigde effect te bereiken. Omdat er alleen ‘gezogen’ wordt is er weinig relatie tussen raamstand en luchtuitwisseling. Rechts wordt (ook) ‘geblazen’ door inzet van het tegenlucht. Een veel kleinere totaal raamstand is nu voldoende. Resultaat: preciezer doseren van de ventilatie, en stabieler en gelijkmatiger kasklimaat.

Luchtstromen laten zich bovendien beter sturen en doseren in een ‘blaas’ situatie, dan in een ‘zuig’ situatie. Dit pleit er dus voor om voor- en tegenlucht meer gelijkmatig toe te passen en zelfs om bij voorkeur de windzijde in te zetten zolang dit voor het gewas geen problemen oplevert. Zoals gezegd: hierbij blijkt het gemakkelijker om ‘klimaat te houden’ in de kas.

Het mag duidelijk zijn dat hierover het laatste woord nog niet is gezegd, maar het is een boeiende en uitdagende materie voor de leergroepen van HNT. Het is bovendien een goed voorbeeld hoe een beter kasklimaat kan worden gerealiseerd zonder investeringskosten.

bron: Kas Als Energiebron
Publicatiedatum: