CAO bloemengroothandel algemeen verbindend

De nieuwe CAO voor de groothandel in bloemen en planten is door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) goedgekeurd. Het betekent dat die nu geldt voor alle werkgevers en onder de werkingssfeer van de CAO vallende werknemers in de branche.
 
Brancheorganisatie VGB, namens de werkgevers, en vakbonden (FNV Bondgenoten en Dienstenbond CNV) bereikten eerder een akkoord , waarmee de respectieve achterbannen instemden.
 
Aan de algemeen verbindend verklaring ging vaststelling van de representativiteit voor de bedrijfstak van de VGB vooraf. Door het wegvallen van de schappen zijn er geen betrouwbare bestanden meer waaruit de representativiteit kan worden afgeleid. Daarom moest de VGB een extern onderzoeksbureau inschakelen dat op basis van gedegen statistisch onderzoek heeft aangetoond dat de VGB-leden ongeveer 70% van de sector vertegenwoordigen. Het betekent dat de VGB (Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten) ruimschoots als vertegenwoordigende organisatie van de bedrijven in de branche wordt erkend.
 
De meeste bedrijven, in elk geval de leden van de VGB, pasten de nieuwe CAO overigens al toe. Maar nu moeten alle ondernemingen in de bedrijfstak zich daaraan houden en - eventueel met terugwerkende kracht – de afgesproken regelingen naleven.
 
De CAO voorziet in salarisstijgingen per 1 januari 2015 en 2016, met respectievelijk 1,5% en 1,75%. De looptijd ging in op 1 juni 2014 en eindigt op 30 juni 2016. De eindejaarsuitkering over 2014 werd eenmalig verhoogd met 0,5%, tot 1,5% van het in dat jaar verdiende maandsalaris of periode-inkomen.
 
Werkgevers mogen met uitzendbureaus geen tarieven afspreken die redelijkerwijs het nakomen van de verplichtingen krachtens de CAO voor de groothandel beletten. Die geldt namelijk ook voor uitzendkrachten in de branche. Hun schaalindeling moet plaatsvinden op basis van door hen werkelijk verrichte werkzaamheden.
 
Een werkgever die van zijn kernactiviteiten werk uitbesteedt, waardoor in eigen bedrijf verlies van arbeidsplaatsen ontstaat, spant zich in om daarbij betrokken werknemers bij de opdrachtnemer geplaatst te krijgen, zo werd afgesproken.
 
Eerder al werd overeengekomen dat voor de – volledig voort te zetten - pensioenregeling voor de werknemers in de branche aansluiting bij een groter pensioenfonds wordt gezocht.

bron: VGB

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.