Peet Grootscholten verruilt paprikaverkoop voor uitzend- en payroll-bureau Tradiro

"Gemiddeld 1000 mensen aan het werk"

Tholen - Als paprikateler en bij Rainbow had Peet Grootscholten al te maken met uitzendbureaus en ingehuurd personeel. Nu staat hij aan de andere kant van de tafel. Sinds dit jaar werkt hij bij uitzend- en payroll-bureau, Tradiro.

Donderdagmiddag, half drie. Op kantoor bij Tradiro in Vlaardingen is het een drukte van belang. Werknemers van het uitzendbureau moeten naar Den Haag om papierwerk te regelen. Peet Grootscholten ziet het rustig aan en wijst hoe de drie Poolse werknemers hun zaakjes zo snel mogelijk geregeld krijgen. Het lijkt alsof-ie nooit anders gedaan heeft, maar dat is niet het geval. Met een oorsprong in de paprikateelt en jarenlange ervaring bij Rainbow is het pas een half jaar geleden dat hij bij Tradiro aan de slag ging.


Peet Grootscholten en Michael Mostert

Tradiro
Tradiro werd in 2007 opgericht door Michael Mostert op vraag van Plantenkwekerij Vreugdenhil en telersvereniging Prominent. Met de samenwerking wilden de betrokken bedrijven zeker weten dat alles goed geregeld is. Geen gedoe met naheffingen, geen gezeur met onjuiste papieren. Alles onder controle. Dat bleek meer kwekerijen aan te spreken. "Zeker in het begin zijn ze heel hard gegroeid", vertelt Grootscholten. "Nu is het stabieler en hebben we gemiddeld zo'n 900-1000 mensen aan het werk." De glasgroententelers zijn nog steeds een van de belangrijkste werkgevers, maar ook verpakkings- en sierteeltbedrijven kloppen aan bij het bedrijf. Door de opkomst van de belichting in de glastuinbouw wordt de piek in het uitzendwerk bovendien minder.

Polen en Litouwen
Tradiro heeft een Poolse vestiging en de meeste werknemers zijn dan ook afkomstig uit Polen. "Maar ook Nederlanders hebben we in dienst, en steeds meer Litouwers", vertelt Grootscholten. "Dat is voor ons een opkomende markt." Afhankelijk van de capaciteiten gaan werknemers aan de slag in specialistische functies of ongeschoold werk. Nieuwe medewerkers gaan sowieso eerst twee dagen op training voor ze aan de slag mogen. Het is tekenend voor het bedrijf. "We regelen alles", vertelt Grootscholten. "Niet alleen de papieren en de betalingen en dat de mensen op tijd aan het werk zijn. Het is veel breder dan dat." Zo faciliteren ze Nederlandse lessen en sociale activiteiten, maar is er ook op een eigen personeelsbestand van veertien man iemand voltijd in dienst voor onverwachte zaken: vervoer bij ziekte bijvoorbeeld, of een lekke band. "Met 1000 mensen aan het werk is er altijd wel iets aan de hand. Daar willen we op in kunnen spelen zodat dat de klant nergens last van heeft."

Huisvesting, wet- en regelgeving
Bij het ontzorgen van de ondernemer hoort ook de huisvesting. Ongeveer de helft van de werknemers woont in door Tradiro geregelde woningen. Om dit soort constructies is de laatste tijd veel te doen. De kosten voor het wonen worden ingehouden op het loon – maar de overheid vindt dit niet goed. "Je moet minimaal het minimumloon uitbetalen", verduidelijkt Grootscholten. "Maar dan zouden we de huisvestingskosten later weer moeten innen bij onze werknemers. Zo'n constante geldstroom wil niemand. Dan gaan ze zelf woningen zoeken, krijg je weer te maken met huisjesmelkers en is er geen controle op de woonsituaties."

Afwachten dus, hoe dit zich ontwikkelt. Net als de nieuwe Wet Werk en Zekerheid. "Met de maxima van drie contracten in twee jaar hebben we geen moeite", vertelt Grootscholten. "Dat kunnen we goed opvangen. Maar een aantal zaken in die wet zijn niet alleen onduidelijk, maar ook niet uitvoerbaar." Het maakt zijn nieuwe werk een uitdaging en dat is ook wat hij het leukste aan zijn nieuwe baan vindt. "Niet zozeer het papierwerk, maar wel dat alles nieuw is. Als teler en bij Rainbow heb je met de andere kant te maken. Om hier nu als ondernemer bij een jong en flexibel bedrijf aan de slag te gaan, is weer een hele nieuwe tak van sport."

Voor meer informatie:
Uitzendburo Tradiro BV
James Wattweg 20
3133 KK Vlaardingen
T 010-2341441
F 010-4604877
E info@tradiro.nl
W www.tradiro.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven