Eerik Schipper, Control Union Certifications;

"Verbreding van de markt in certificeringen is kwestie van tijd"

Tholen - “Bijzonder aan de sierteeltsector is dat er een aanbieder domineert op het gebied van certificering. Maar er zijn alternatieven en ook kan het vaak een stuk goedkoper.” Dat zegt Eerik Schipper van Control Union, een bedrijf dat wereldwijd en in allerlei sectoren certificeringen verstrekt. “In de sierteelt domineert MPS de markt al jaren en andere partijen hebben de grootste moeite zich tot serieuze concurrenten te ontwikkelen. Het is eigenlijk vreemd hoe weinig marktwerking er op dit gebied is.”


Eerik Schippers, hier gefotografeerd op Plantarium

Ongewone markt
Bijzonder voor de markt van certificeringen is dat de vraag bijna nooit bij de producenten zelf, maar altijd bij inkopers als supermarkten en tuincentra ligt. “Wat misschien te weinig bekend is, is dat die partijen vaak een heel pakket aan certificeringen – soms in combinatie met specifieke aanvullingen – accepteren. Een kweker hoeft zich dus niet door één partij voor het karretje te laten spannen. Daarnaast wordt certificering steeds belangrijker op het gebied van duurzaamheid, maar ook op allerlei andere gebieden.”

Duurzaamheid
Duurzaamheid blijft in de markt en ook in de wereld van certificering, het toverwoord. Daarnaast wil de consument ook steeds vaker weten hoe iets geproduceerd is, op welke wijze en door wie. “De sierteelt is ontzettend goed in het bedenken van nieuwe producten, maar loopt op de zojuist genoemde gebieden achter op andere sectoren. Het is echter een kwestie van tijd totdat ook hierin dat bewustzijn doordringt. Supermarkten pikken dit al steeds meer op en het is daarom dat wij op beurzen als Plantarium aanwezig zijn: om de kweker te informeren, te vertellen over de noodzaak, maar ook juist de mogelijkheden die hij op dit gebied heeft.”

Verbreding
Wanneer dat bewustzijn doorbreekt, zal de markt in certificeringen zich verbreden, meent Schipper. “Alternatieven voor MPS zullen geleidelijk zichtbaarder worden. Zo heb je GlobalGAP, wat niet alleen een stuk goedkoper is, maar voor veel afzetkanalen van gelijke status is als MPS. Het kent grote internationale erkenning, bespaart tijd en brengt minder administratieve rompslomp met zich mee. Tegelijkertijd is het ook waar”, gaat Schipper verder, “dat deze alternatieven zich wat nadrukkelijker zouden mogen profileren. Daar zou de hele markt mee geholpen zijn.”

Voor meer informatie:
Control Union Certifications
Eerik Schipper
Meeuwenlaan 4-6,
8011 BZ Zwolle
T 038 426 01 00
F 038 423 70 40
E: eschipper@controlunion.com
www.controlunion.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven