Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hagelschade is calamiteit: reparatieregeling in werking

Tholen - De hagelschade in de glastuinbouw is door de Stichting Coördinatie Calamiteitenbestrijding Glastuinbouw (CCG) uitgeroepen tot calamiteit. De reparatieregeling voor de glastuinbouw is in werking gesteld om het schadeherstel te versnellen. Het is de eerste keer dat het reparatieplan in werking gaat.

Het herstel van de hagelschade in met name de Bommelerwaard komt langzaam op gang. Reparateurs zijn maar beperkt beschikbaar en ook de hoeveelheid reserveglas en reparatiesetjes bij de getroffenen zijn beperkt. Bovendien bestellen ondernemers pas nieuw glas als er duidelijkheid is vanuit de verzekering. Nu is de hagelschade benoemd tot calamiteit en is de reparatieregeling in gang gesteld. Dat betekent dat de CCG coördineert hoe de reparatie te versnellen. Ook op kassenbouwers wordt een beroep gedaan om mankracht te leveren.

Kassenbouwers en nieuwbouw
Volgens de reparatieregeling kunnen ook nieuwbouwprojecten stilgelegd worden - maar het ziet er niet naar uit dat dat gebeurt. "De bouwprojecten draaien nu nog door omdat we nog aan het inventariseren zijn waar de urgentie zit", vertelt CCG-voorzitter Teun van der Eijk. Vanmiddag wordt dat afgerond. Volgens de regels kan aan de aangesloten bedrijven gevraagd worden ook te stoppen met nieuwbouwprojecten. "Maar zover zijn we niet. Die regels zijn opgesteld toen er in Nederland volop werd gebouwd. De markt is veranderd: kassenbouwers werken vooral internationaal en er zijn bedrijven opgekomen die gespecialiseerd zijn in het onderhoud van bedrijven." Nu is de rol van CCG vooral ook coördinerend. "Bedrijven willen helpen. In samenwerking met de sector en de verzekeringen, de bouwers, de onderhoudsbedrijven zoeken we hoe we dat het beste kunnen doen." Zo wordt gekeken hoe de gevolgschade zo ver mogelijk te beperken.

Dat deze coördinatie pas op vrijdag in gang werd gezet terwijl de schade al zondagnacht ontstond, heeft te maken met de soort schade. "Pas na de helikoptervlucht woensdag bleek hoe groot de schade was. Toen is de trein gaan lopen." Donderdag kwam daar nog de windhoos in het Westland overheen. Naar verwachting is de daar ontstane schade vandaag opgelost en dan kan de focus weer volledig op het Oosten gericht worden.

Publicatiedatum: