Trips-middel Winner tijdelijk toegelaten

Op verzoek van LTO Glaskracht Nederland is een tijdelijke vrijstelling afgegeven van Winner voor de bestrijding van Californische trips (Frankliniella occidentalis) in de teelt van een groot aantal bedekte bloemisterijgewassen. Deze vrijstelling is op 4 september 2015 op grond van artikel 38 in de Staatscourant gepubliceerd.Winner is een effectief middel tegen volwassen trips. Door de inzet van Winner hebben telers de mogelijkheid om de tripsproblematiek adequaat aan te pakken en ‘schoon’ de winter in te gaan. Hiermee kan in het nieuwe teeltseizoen snel gestart worden met de geïntegreerde teelt.

De vrijstelling geldt vanaf 5 september 2015 tot en met 2 januari 2016. Winner is uitsluitend toegelaten in de bedekte teelten van alstroemeria, anthurium, begonia, bouvardia, bromelia, chrysant, cyclaam, dieffenbachia, eustoma, ficus, gerbera, hippeastrum, kalanchoë, orchidee en spathiphyllum. Deze gewassen zijn ook gevoelig voor tomatenbronsvlekkenvirus (TSWV).

Daarnaast is Winner toegelaten in de bedekte teelten van anjer en roos. Winner mag alleen worden toegepast door middel van (semi-)automatische toepassingsapparatuur. De vrijstelling is slechts van toepassing indien de gebruiksvoorschriften van dit besluit worden nageleefd.

Totstandkoming
De vrijstelling is tot stand gekomen dankzij inspanningen van de ondernemersgroep Plantgezondheid en Coördinator Effectief Maatregelenpakket (CEMP) van LTO Glaskracht Nederland, met actieve ondersteuning van toelatingshouders Gowan en Certis.

Plan van Aanpak voor tripsvrije bloemen en planten
LTO Glaskracht Nederland blijft zich inzetten voor een duurzame oplossing voor het knelpunt trips in bloemisterijgewassen. Samen met de VGB en VBN is een Plan van Aanpak opgesteld om te komen tot afzet van tripsvrije bloemen en planten. Dit plan kent drie sporen op het gebied van middelenbeleid, onderzoek naar biologische bestrijding en na-oogstbehandeling.

bron: LTO Glaskracht

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.