Naktuinbouw wil toetsprogramma Elite Aardbeiplanten aanscherpen

Naktuinbouw gaat op zeer korte termijn met de betrokken Elite-bedrijven in de aardbeiplantensector in overleg. Reden is dat Naktuinbouw het toetsprogramma Elite Aardbeiplanten aan wil scherpen. De aanleiding voor het overleg is het aantreffen van een plantenvirus in één aardbeienras.

Naktuinbouw heeft het plantenvirus Aardbeikrinkelvirus (SCV) aangetroffen in vermeerderingsmateriaal en productieplanten van één aardbeienras (Fleurette) dat is ondergebracht in het Naktuinbouw Elite-programma voor aardbeiplanten. Er is sprake van een zeer uitzonderlijke situatie. In de afgelopen 25 jaar heeft Naktuinbouw nooit eerder een plantenvirus aangetroffen dat in alle certificeringsniveaus binnen één ras tegelijk voorkomt. Jaarlijks worden zo’n 100 - 150 aardbeienrassen systematisch getoetst en gekeurd op virussen volgens internationale protocollen.

Toeval
Naktuinbouw ontdekte het virus per toeval. Een partij aardbeiplanten groeide niet goed. Daarom liet de keur­meester het materiaal op een (groot) aantal ziekteverwekkers toetsen. Daaruit bleek dat er SCV in het plant-materiaal zat. De oorzaak bleek uiteindelijk een teelttechnisch probleem te zijn en niet de aanwezigheid van het plantenvirus. Het plantenvirus had geen invloed op de groei.

Vergelijk
Het onderzoek dat nu is uitgevoerd is vergeleken met de toetsen en toetsresultaten uit 2010, toen het ras voor het eerst is aangeboden voor opname in het Elite-programma Aardbeiplanten. Naar alle waarschijnlijkheid is het virus destijds niet gevonden, omdat de concentratie van het virus in het plantmateriaal onder de detectiegrens lag. Door een langzame toename van het virus in de planten kon het nu wel aangetoond worden met dezelfde toets. Met deze toets is alleen in het ras Fleurette Aardbeikrinkelvirus aangetoond. Ook alle andere rassen binnen het toetsprogramma Elite Aardbeiplanten zijn opnieuw onderzocht. Daar is dit plantenvirus niet in aangetoond.

Geen effect in dit ras zichtbaar
Het Aardbeikrinkelvirus heeft in de afgelopen vijf jaar geen symptomen gegeven op de planten en heeft ook geen effect gehad op de productie van aardbeiplanten en de opbrengst van aardbeien. Het virus is al 80 jaar bekend en is wereldwijd verspreid.

Beheersing
Naktuinbouw gaat op zeer korte termijn om de tafel met de betrokken bedrijven om gezamenlijk het toets-programma Elite Aardbeiplanten aan te scherpen om herhaling te voorkomen. In samenspraak met de fytosanitaire autoriteit worden passende maatregelen genomen voor de korte termijn. Eén van de maatregelen is declassificatie van het materiaal naar CAC-materiaal. Hierover vindt ook overleg plaats met de eigenaar/vermeerderaar van het ras.
- See more at: http://www.naktuinbouw.nl/nieuws/elite-aardbei-aanscherpen#sthash.HN7Flo5u.dpuf

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven