Noodweer slaat toe in Bommelerwaard

Tholen - Hagelstenen zo groot als pingpongballen. Die zorgden dit weekend voor heftige schade in de glastuinbouw. In de nacht van zaterdag op zondag moesten enkele kwekers uit Belgiƫ en Oost-Brabant het al ontgelden. Afgelopen nacht was de Bommelerwaard de klos.

Bij Interpolis gaan de telefoons vanochtend continu. Hagel, water en onweer zorgden vannacht voor grote schade. Vorige week, bij de windhoos, werd de tuinbouw nog gespaard. "Dit weekend kregen sommige bedrijven de volle laag", ziet Adri Witlox, hoofd van het agrarisch bureau bij Interpolis. "Van zaterdag op zondag kregen we veel meldingen uit Veghel en Uden. Vannacht is vooral de Bommelerwaard getroffen." Een indicatie is nog niet te geven. "Maar het gaat om duizenden ruiten."

CJOrchids
Een van de kwekers, die het moest ontgelden, was Orchideeƫnkwekerij CJOrchids. Heimen: "De schade wordt op het moment nog opgenomen en precieze aantallen en bedragen zijn nog niet te geven, maar ik verwacht enkele miljoenen en zo'n 12.000 ruiten. De ene kas is heftiger getroffen dan de andere, maar er is geen afdeling die de dans ontsprongen is. Ook bij verschillende kwekers in de omgeving is de schade groot", weet Heimen, "maar bij de buren is alles nog heel. Het kan verkeren..."


Hagelstenen, letterlijk 'zo groot als eieren'.


Bovenstaande foto's zette Heimen zelf op twitter.

Kreling Chrysanten
Bij verschillende andere bedrijven is ook sprake van flinke schade. Zo moest ook chrysantenkwekerij Kreling het ontgelden. Jan Kreling vertelt dat de schade enorm is, maar had - om begrijpelijke redenen - weinig tijd voor een nadere toelichting.


Schade bij Chrysantenkwekerij Kreling. Bovenstaande foto's plaatste Koen Kreling op twitter.

Groentensector
De meeste schade is afkomstig uit de sierteelt, maar ook de groentensector is getroffen. Zo werd zaterdagnacht al tuinbouwbedrijf Salfra, een sla- en preikwekerij bij Brugge, compleet verwoest. "We weten niet of we de serres nog zullen heropbouwen", zegt zaakvoerder Danny Salens tegen HLN.be. En vannacht is in Mariaheide, gelegen in Oost-Brabant, de kas van een komkommmerteler verwoest. Juist nu het seizoen lekker ging. "De prijs is in 20 jaar tijd, zolang ik teel, niet zo goed geweest als nu. Hagelstenen zo groot als duiveneieren. In vijf minuten is het gebeurd."

Hevig en kort
Aan zulke buien is niets te doen, vertelt Witlox. Voor de Interpolis-experts en taxateurs is het een kwestie van het beperken van de schade. "We kijken wat makkelijk te repareren is, hoe we soms delen van de kas weer snel dicht kunnen krijgen", vertelt hij. Niet alleen de kassen zijn namelijk kapot, maar door de regen heeft het gewas soms ook flinke schade opgelopen. Dat kan zeker in de sierteelt zorgen voor flinke vervolgschade. Witlox verwacht later vandaag meer duidelijkheid te kunnen geven over de omvang van de schade.Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven