'Ziekzoekrobot' klaar voor de praktijk, maar wacht op investeerders

Binnen AgriVizier, één van de projecten binnen GreenPort Noord-Holland Noord, wordt binnen het deelproject 'Ziekzoekrobot' een machine ontwikkeld voor het automatisch selecteren van viruszieke tulpen. De laatste proeven hebben laten zien dat het ziekzoeken te automatiseren is. Maar om het systeem daadwerkelijk in productie te kunnen nemen, is een investering van tonnen nodig.Sinds 2088 is er volop geëxperimenteerd op speciaal aangelegde testvelden. De resultaten werden door de jaren heen steeds beter. Zelfs zo goed dat de ziekzoekrobot het op mocht nemen tegen 2 medewerkers van de Bloembollenkeuringsdienst. Wat bleek: de robot herkende 60% van de zieke planten, net zoveel als de professionele bollenkeurders.

Experiment geslaagd dus, zou je denken. "Dat is natuurlijk wel zo", beaamt projectleider Ton Baltissen van Wageningen UR, "maar daarmee zijn we er nog niet. Om het huidige systeem daadwerkelijk in productie te kunnen nemen, is een investering van tonnen nodig. Daarom worden nu gesprekken gevoerd met verschillende commerciële partijen die mogelijk geïnteresseerd zijn." De interesse van deze bedrijven is gegroeid nadat een proefneming met de opsporing van zieke hyacintenplanten succesvol is verlopen. Als ook een test met pootaardappelen het gewenste resultaat geeft, zal dat ongetwijfeld een flinke duw in de rug zijn voor de kansen van de ziekzoekrobot.

"We kijken ook naar een bredere inzetbaarheid. We onderzoeken nu of de robot ook voor andere doeleinden gebruikt kan worden zodat de investeringen wellicht makkelijker terug te verdienen zijn. Ziekzoeken is dan wellicht niet de hoofdfunctie van de robot maar wel een hele fijne bijkomstigheid met een grote toegevoegde waarde voor de ondernemers. Ook in de aardappelsector zijn we nu met een traject gestart. Als er overeenkomsten zijn, kan een ziekzoeker misschien wel voor meerdere gewassen ingezet worden", aldus Baltissen.

bron: Greenport NH

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven