Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Samen op zoek naar oorzaak herinplantziekte bij pioenen

Herinplantziekte is een belangrijk knelpunt in de pioenenteelt en dus ook in Noord-Holland. Het laatste decennium is de teelt van pioen in de vollegrond enorm uitgebreid tot honderden hectares met name in de regio Westfriesland. Bij pioen speelt het fenomeen dat een nieuwe pioenenteelt niet wil groeien op een perceel waar eerder pioenen zijn geteeld.

Zeven Noord-Hollandse ondernemers laten onderzoek verrichten naar de oorzaak van de herinplantziekte bij pioenen. Hiervoor is vanuit het project AgriVizier een proef gestart waarbij Wageningen UR - PPO samenwerkt met MBO studenten van het Clusius College, de Proeftuin Zwaagdijk en ondernemers uit de regio. Bij een van de ondernemers is nu een perceel aangeplant waar de komende jaren verschillende metingen worden verricht. De eerste metingen zijn gedaan, maar omdat het om meerjarige teelt gaat is het resultaat pas na enkele jaren aantoonbaar.
 
Pioenentelers met vollegrondspercelen moeten nu telkens uitwijken naar nieuwe percelen, die dan verder weg liggen. Dit brengt extra kosten met zich mee. “Het wordt steeds moeilijker om goede percelen voor pioenen te vinden. Zelfs 8 jaar na een pioenenteelt zijn nog steeds effecten meetbaar in de nieuwe pioenenteelt’, aldus projectleider Pieter van Dalfsen van Wageningen UR-PPO. “Teelt van pioenen in de kas (bloeivervroeging) vindt plaats op gespecialiseerde bedrijven. Op deze bedrijven is men gebonden aan het bestaande perceel. Als na enkele jaren het gewas vervangen moet worden, is op deze grond geen pioenenteelt meer mogelijk. Er zijn voorbeelden dat kwekers de grond in de kas tot 1 meter diep hebben uitgegraven. We hopen met deze proef de oorzaak en een oplossing te vinden”.
 
Oorzaak
De directe veroorzaker is nog niet gevonden evenals de maatregelen die dit effect kunnen opheffen of verminderen. Het is dus niet duidelijk of er een chemische factor in het spel is (doordat een pioenplant zelf een stofje achterlaat in de bodem) of een biologische factor (omdat een ziekteverwekker de veroorzaker is). Behalve het zoeken naar de oorzaak, worden ook enkele potentiële oplossingen getest zoals biologische grondontsmetting of het toevoegen van extra bodemleven.
 
Samenwerking
“Het is een unieke samenwerking die voorlopig nog enkele jaren blijft bestaan” aldus van Dalfsen. “De proef loopt van september 2014 tot de zomer van 2017. Omdat het om meerjarige teelt gaan we ook na 2015, als AgriVizier afloopt, door met dit project. Ondernemers die nog deel willen nemen aan de proef kunnen zich uiteraard nog melden”.

Voor meer informatie
GreenPort Noord-Holland Noord
Postbus 330
1600 AH Enkhuizen
Stationsplein 3
1601 EN Enkhuizen
T: 088-123 7777
E: info@greenportnhn.nl
www.greenportnhn.nl
Publicatiedatum: