Resultaten Lysianthus op water boven verwachting

Ondernemer Jan Botman van Botman Hydroponics is ontwikkelaar van nieuwe teeltsystemen op water. Bij de Proeftuin in Zwaagdijk staan diverse opstellingen waar proeven worden gedaan. In het kader van de AgriTechCampus staan op de onderwijslocatie van het Clusius in Hoorn ook systemen van Botman die buitengewoon interessante resultaten generen. Zo is de teelt van Lysianthus een succes.


Links: Jan Botman en Fred Wever (Clusius), recht: Lysianthus op water (Foto's Jan Botman)

Studenten zetten een dergelijke teelt op en docent Fred Wever begeleidt het geheel. Botman: ”Het is bijzonder hoe de Lysianthus er bij staat. Ik heb niet eerder gezien dat het gelukt is de Lysianthus te laten bloeien op water. Een mooi succes waar de studenten best trots op mogen zijn!” Komend schooljaar wordt het watersysteem weer in gebruik genomen door studenten die de proef blijven volgen en met Botman en de proeftuin overleggen bij problemen. Een prachtig voorbeeld hoe bedrijfsleven en onderwijs de handen ineenslaan om goede vaklieden op te leiden.
 
Jan Botman is uitermate te spreken over de resultaten: “We zijn het project bij Clusius gestart om studenten te laten zien dat teelt op water mogelijk is. Teelt op water is in opkomst en lost de huidige problemen op. De Nederlandse wetgeving en de milieudruk hebben er voor gezorgd dat we op zoek zijn gegaan naar de mogelijkheden om grondgebonden teelten op water te telen. Voordeel is dat je geen last meer hebt van grondgebonden ziekten maar je hebt wel een goed systeem nodig. Gewassen moeten op een bepaalde manier gepositioneerd worden en daar doen we onderzoek naar. We hebben een aantal modellen bedacht waarvan we denken dat plant zich lekker voelt en die testen we. Bij Clusius staat een bassin met 30 cm water waar nutriënten inzitten. Het water moet in balans zijn. Het teeltsysteem drijft op water en de plantjes moeten op de juiste manier gepositioneerd worden, met de wortels in het water. Als je de juiste combinatie weet te vinden kunnen steeds meer gewassen op water worden geteeld. De Lysianthus is vrij lastig. We doen er al vier jaar onderzoek naar maar het lijkt nu te lukken. De proef bij het Clusius ziet er veelbelovend uit. Ik heb het voordeel dat ik niet uit de grondgebonden teelt kom. Ik denk in oplossingen en in mogelijkheden en sta open om dingen te proberen. Ik ben niet belast met referenties. De Lysianthus die nu in kassen geteeld wordt, kent zes teeltrondes per jaar. Na elke teeltronde wordt de kas schoon gestoomd om schimmels en ziekten de kop in te drukken. Dat kost veel energie en ze zitten er zo weer in. De druk vanuit de overheid om minder middelen te gebruiken, de wens van de teler om minder energie te gebruiken en de veeleisendheid van de consument maken dat de stap naar water eigenlijk een hele logische wordt. Maar het is blijkbaar nog een grote stap. Maar als je de kunst te pakken hebt, is het een enorme oplossing. Het verdienmodel komt er ook steeds beter uit te zien, dus ik ben hoopvol voor de toekomst!”.

bron: Greenport NoordHollandNoord

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven