Corné Verduijn, Houdijk den Boer;

Gewapende teeltvloer voorkomt spoorvorming

Tholen - “Het is een techniek, die ook in de wegenbouw veel gebruikt wordt,” legt Corné Verduijn van Houdijk den Boer uit. “Om spoorvorming tegen te gaan, wordt er in de puinbaan een ‘gewapende’ mat gelegd, die de complete asfaltweg sterker maakt. Ook in de tuinbouw – en met name bij die bedrijven waarin op de teeltvloer veel met machines als heftrucks moet worden gereden – kan spoorvorming optreden. Dat kan erg vervelend zijn wanneer er bijvoorbeeld uitgezet of geraapt moet worden en de vork de helft van de planten niet meer kan grijpen.”


Compleet afgewerkte teeltvloer bij Gebr. Van Velden in ’s Gravenzande.

Met het oog hierop introduceert Houdijk den Boer, een bedrijf uit Bergambacht dat gespecialiseerd is in Teeltvloeren, de ‘gewapende teeltvloer’. “Wij maken daarbij gebruik van een wapeningsmat van Bonar (genaamd Enkagrid TRC mat), waarbij een draad van het polymeer Aramide PETPA – een bijzonder sterke scheikundige verbinding – in een polyestervlies is ingeweven. Deze wapeningsmat is vijf keer sterker dan staal en kan in combinatie met de juiste vloer tot wel 100% minder spoorvorming realiseren. De precieze resultaten kunnen wij middels registratie van ondergrondse gegevens (sonderingen) berekenen.”


Doeken worden aan elkaar geseald bij Kwekerij Sonneveld in Honselersdijk.

Nieuwbouw

Er wordt de laatste jaren nauwelijks nog kassen gebouwd in Nederland en daarmee komen ook er ook andere opdrachten binnen dan bij nieuwbouw. “Het merendeel van de opdrachten die wij krijgen komen dan ook niet uit de hoek van de nieuwbouw maar uit die van de renovatie. Ook gebeurt het dikwijls dat een kweker overgaat op een nieuw teeltsysteem of dat hij van het ene gewas overschakelt op het andere. Maar sowieso wordt een teeltvloer eens in de zoveel tijd vervangen. Normaal gesproken is dat eens in de 10 a 15 jaar, maar door bijvoorbeeld spoorvorming kan die levensduur veel korter uitpakken. Daarom wordt het een makkelijke rekensom of een investering in een “gewapende teeltvloer” een goede investering is.”

De meerkosten van de mat aanbrengen geeft een kostprijs verhoging van ongeveer 30%. Dit is fors, maar er wordt geïnvesteerd in duurzaamheid en de kosten worden met een aantal jaar terugverdiend dankzij minder onderhoud en een langere levensduur. Tevens wordt het intern transport op veel locaties makkelijker.

“De overweging qua teeltvloer en intern transport ligt altijd bij onze klant; wij kunnen wat dat betreft alleen adviseren.Met de teeltvloeren middels doek en folie zijn er de laatste tijd veel mogelijkheden bijgekomen, ook met het oog op klimaatbeheersing”, aldus Verduijn.


Foto Loonwerk Preesman: De laag Lava wordt ingereden bij Preesman Potplanten in ’s Gravendeel.

Plantarium
Houdijk den Boer zal de gewapende teeltvloer voor het eerst presenteren op Plantarium, een vakbeurs voor de boomkwekerij die van aankomende woensdag t/m zaterdag zal worden gehouden. “Dit is echt een boomkwekerijbeurs, dus hopen wij met name uit die wereld potentiële klanten te interesseren. Dertig procent van onze opdrachten komen uit die hoek; de overige zeventig komt uit de glastuinbouw.

Voor meer informatie:
Houdijk den Boer B.V.
Benedenberg 78
2861 LH Bergambacht
T: 0182-351144
M: 06-12618466
E: corne@houdijkdenboer.nl
www.houdijkdenboer.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven