Nontox blijkt breder inzetbaar in de lelieteelt

Het middel Nontox van het bedrijf Watter uit Assen is breder inzetbaar in de leliebollenteelt dan alleen tegen verspreiding van het virus PlAMV. Dat blijkt uit een onderzoek dat agrarisch onderzoekbureau HLB en adviesbureau DLV op verzoek van de Stichting Regionaal Onderzoek lelieteelt hebben uitgevoerd. HLB en DLV hebben het middel getest op de werking tegen PlAMV, schimmels en bacteriën, waarbij een vergelijking werd gemaakt met de inzet van de desinfectiemiddelen Chloordioxide en Anolyte.


Foto: Ruud Ploeg (bron)

Het concept van de Watter-technologie is gebaseerd op de elektrolyse van normaal water met een verzadigde zoutoplossing. Nontox bevat actieve chloridebestanddelen en bestaat daarnaast uit diverse hydroxyls en hydroxylradicalen. De effectiviteit Nontox tegen bacteriën die in bloembollen woekerziek en erwinia veroorzaken is belangrijk met het oog op het verbod op het gebruik van formaline. Gangbare middelen in het dompelbad hebben geen effect tegen PlAMV en bacteriën, waardoor het risico op kruisbesmetting groot is.

Het resultaat in de bacterieproef van DLV en HLB was afhankelijk van de toepassing. In koud water waren alle drie ontsmettingsmiddelen effectief. In het warmwaterbad was alleen de werking van Nontox goed. Chloordioxide en Anolyte gaven te weinig effect. De combinatie van 50% Nontox met 0,2% Rudis bleek wel dodelijk voor bacteriën. Daarmee lijkt de combinatie een geschikt alternatief voor de inzet van formaline. Ook in het bestrijden van schimmels bleek Nontox het meest effectief van de drie middelen. In koud water was de werking voor de middelen gelijk, maar in warm water werkt Nontox beter.

bron: Boerderij Vandaag, 21/08/15


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven