Senthil Kumaran, Asthor;

"Nog veel potentieel voor de Afrikaanse roos"

Nederland staat traditioneel te boek als wereldleider op sierteeltgebied. Dat gold ook voor de rozen, maar de laatste decennia hebben rozenkwekers in toenemende mate te kampen met concurrentie vanuit met name Kenia en Ethiopië. De afgelopen twee decennia hebben deze gebieden de productie van rozen steeds meer overgenomen. Volgens Senthil Kumaran van Asthor agricola is deze switch het resultaat van een al langer lopend proces, waarin Nederlanders, alvorens in Kenia uit te komen, eerst naar mogelijkheden zochten in Israël en vervolgens in Zimbabwe. "In eerste instantie leek het er dus op dat Zimbabwe en niet Kenia de nieuwe bakermat van de rozen zou worden. Echter, wegens uiteenlopende factoren kwam het daar niet echt van de grond en verschoof het zwaartepunt naar Kenia en de laatste jaren naar Ethiopië."


Senthil Kumaran.

Tanaflora Project
Het Tanaflora project in Bahir Dar, Ethiopië, was het eerste en grootste project dat door de regering van het land i.s.m de Development Bank of Ethiopia in gang werd gezet. Het project ging uit van de Spaanse kassenbouwer Asthor agricola. Zij bouwden 40 ha kassen, inclusief de benodigde verwerkingsruimten en vermeerderingsfaciliteiten, bestemd voor het kweken van rozen. "Wij waren vanaf het allereerste begin bij dit project betrokken," vertelt Kumaran. "Dankzij het project is het hele gebied tot ontwikkeling gekomen. Het heeft andere investeerders aangetrokken en in de kassen werken nu ongeveer 750 mensen (met name vrouwen). Met als gevolg dat de lokale markt een grote boost heeft gekregen en de economische situatie voor veel mensen aanzienlijk is verbeterd."


Tanaflora Project.

Toekomst van de Afrikaanse sierteelt
"Door het slim kiezen van locaties met de juiste technieken en genoeg financiële middelen, maar uiteraard ook met groeimedia en niet te vergeten water - zijn er nog tal van plaatsen in Afrika die zich uitermate goed lenen voor de productie van rozen. Hoewel uitdagend is het met genoeg doorzettingsvermogen en een ijzersterk management mogelijk deze gebieden tot ontwikkeling te brengen," aldus Kumaran.


Warehouse Tanaflora.

Voor meer informatie:
Asthor
Senthil Kumaran
Email: horticonsultplc@gmail.com
www.asthor.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven