Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Maurice Olsthoorn, Together2Grow;

"Alstroemeria houdt van licht, maar niet te fel"

Alstroemeria houdt wel van een beetje licht. “Met ReduFuse haal je wel de scherpte weg, terwijl het lichtverlies minimaal is”, zegt Maurice Olsthoorn van Together2Grow.
 
Telersvereniging Together2Grow bestaat uit twee bedrijven die zeer nauw samenwerken: Van Veen Alstroemeria in Schipluiden en BZ Alstroemeria in Poeldijk. Ze kweken bijzondere rassen die meerdere malen in de prijzen gevallen zijn. Dit jaar bijvoorbeeld wonnen ze de Glazen Tulp, vorig jaar de Dutch Flower Awards. Het zijn mooie heldere soorten die er kwetsbaar uitzien. Maar dat valt eigenlijk best mee, maakt Olsthoorn duidelijk. “Het is een lichtminnende plant. Daarom willen we met een coating weinig licht verliezen. Wel kan alstroemeria moeilijk zijn eigen klimaat maken, omdat het gewas matig verdampt. Hij doet snel zijn huidmondjes dicht. Als je dat uit kunt stellen, behaal je winst”.


Maurice Olsthoorn van Together2Grow

Schermen
Bij hoge instraling kunnen de blaadjes in de top verbranden. Het gebeurt niet heel snel, maar als teler wil je dat natuurlijk helemaal niet. Daarom schermden ze in het verleden. “Het doek kon echter vanwege de warmte nooit helemaal dicht. Je hield altijd zo’n 30% onbeschermde stroken over waarin je wel schade zag.”
De introductie van ReduFuse kwam daarom als geroepen. Together2Grow gebruikt het nu vier jaar op beide locaties. Om zo weinig mogelijk licht te verliezen, wordt het dun opgebracht rond 1 april. In augustus gaat de coating er weer af, afhankelijk van het langetermijn weerbericht. Naast de lichte coating is op de momenten met heel hoge instraling nog af en toe schermen nodig. “Door het diffuse licht krijg je dan geen scherpe afscheiding tussen lichte en donkere banen”, constateert de teler. “De verdeling van het licht is ook onder het scherm beter. Je ziet in de gewasstand geen verschillen.”

Winst over de hele linie
Door de diffuse lichtverdeling onder ReduFuse dringt het licht dieper het gewas in. De kop krijgt iets minder licht, de lagere delen van het gewas iets meer. Daardoor raakt de kop niet in de stress en kan hij doorgaan met assimileren, terwijl de lagere delen meer assimileren vanwege de grotere hoeveelheid licht. Dus over de hele linie winst. “De kwaliteit is gewoon beter”, ziet Olsthoorn. “Daarnaast kun je de luchtramen aan de windkant meer dichthouden, waardoor je meer CO2 en vocht binnenhoudt. Dat is natuurlijk goed voor de groei in het algemeen. Dat speelt vooral in Schipluiden, waar het net een slagje lastiger telen is dan in Poeldijk”.
Toen ReduFuse pas op de markt was, hebben ze in een proef deze coating met ReduHeat vergeleken. “We vonden dat we onder ReduHeat toch te veel licht verloren. We zijn nu tevreden en er is geen reden om het nog anders aan te pakken. Bovendien is een fijne bijkomstigheid dat het veel plezieriger werken is onder een diffuse coating”.

Voor meer informatie:
Mardenkro
Geerstraat 8
5111 PS Baarle-Nassau
T: +31 (0)13 507 70 69
E: sales@redusystems.com
www.redusystems.com
Publicatiedatum: