Export sierteeltproducten plust 3,5%

Tot en met juli dit jaar is de exportwaarde van bloemen en planten vanuit Nederland in vergelijking met vorig jaar 3,5% gestegen tot bijna € 3,5 miljard. Bij de snijbloemengroep werd een toename gerealiseerd van 6,5% tot € 2,2 miljard. De pot- en tuinplanten staan op een achterstand van bijna 3% op € 1,3 miljard. In zes van de top-10 bestemmingen realiseerden Nederlandse exporteurs een groei die de daling in de vier achterblijvers ruim compenseert. Spreiding van de export is voor de Nederlandse groothandel, die naar zo'n 105 landen exporteert, essentieel.

Uit cijfers van Floridata blijkt dat de totale branche omzet vorig jaar juni €328.913.000 was t.o.v. van €346.723.000 dit jaar. De cumulatieve branche-omzet van vorig jaar t/m juni was €3.367.409.000. De cumulatieve branche-omzet van dit jaar komt uit op €3.484.039.000


 


De groei van 347 miljoen in juli is met een groei van 5% bovengemiddeld. Alleen in 2007 lag de exportomzet in de juli maand nog hoger. De snijbloemenomzet klom in juli met 6,8% tot € 216 miljoen, waardoor de cumulatieve groei werd opgetrokken naar 6,5%. Bij de pot- en tuinplanten bracht de krimp met ruim 1% de cumulatieve achterstand iets terug tot bijna 3%. Deze ontwikkeling is structureel: op januari na noteerden exporteurs volgens de VGB dit jaar met de snijbloemen in alle maanden een plus. Bij de planten was dat in slechts twee maanden het geval. In vergelijking met de twee voorgaande jaren lijkt dit een trendbreuk, want in 2014 en 2013 deden de planten het qua exportomzet juist beter.

Een andere structurele impuls voor de exportstijging is de lage koers van de euro. In de top-10 landen die in euro's afrekenen is er op totaalniveau een lichte krimp. De top-10 is goed voor bijna 83% van de totale exportwaarde. In top-10 landen waar niet in euro's wordt afgerekend is de totale groei ruim 7%. In de overige landen ligt de groei onveranderd op 9%, zo blijkt uit de door Floridata verzamelde exportstatistieken. De VGB publiceert maandelijks de top-10. Gedetailleerde informatie is voor VGB leden die gegevens bij Floridata aanleveren online toegankelijk via Mijn VGB op www.vgb.nl
 
Compensatie dankzij spreiding
In omzet tot en met juli is van de top-10 exportlanden de krimp op Duitsland met € 43 miljoen (-4% tot nipt € 1 miljard) het grootst. In procenten met 25% Rusland (min € 37 miljoen tot € 113 miljoen). Alleen al de stijging op Engeland met 18% (plus € 86 miljoen tot € 578 miljoen compenseert deze daling in de top-10, die met een min van € 1 miljoen (tot € 141 miljoen) in België en van € 18 miljoen (tot € 80 miljoen) in Oostenrijk in totaal uitkomt op € 99 miljoen.


De groei in Engeland wordt vooral gerealiseerd in het retailkanaal. De gunstige koers van het pond, productieproblemen in Afrika en de redelijke economische situatie stuwen de consumptie van bloemen en planten uit Nederland.
 
Polen stabiele markt
Net als de totale trend zijn de snijbloemenresultaten op Polen (+11%) nog beter dan die bij de pot- en tuinplanten (+6%), zo blijkt uit nadere analyse van de VGB. Tot en met juli namen de Polen 13% meer aan bloemen en planten uit Nederland af tot een totaal van € 118 miljoen. ''Het is een stabiele markt geworden en de koers van de Poolse zloti was weer iets sterker'', aldus directeur Arco van Duyvenvoorde van Van Duyvenvoorde Flowers & Plants. ''De economie draait redelijk tot goed, de werkloosheid is afgenomen en bloemen en planten zijn populair. De lokale productie is wel steeds meer concurrerend aan het worden'', stelt hij vast.

Amerika plust fors
Qua bloemen staan de Verenigde Staten met een omzetwaarde van € 57 miljoen nipt in die top-10 afzetbestemmingen. Qua totale omzetwaarde staat Amerika op een twaalfde plek en dat schrijft directeur Paul Hoogenboom van Holex voor een groot deel toe aan de gestegen koers van de dollar. ''In Zuid-Amerika zijn er productieproblemen geweest, maar ook de introductie van importheffingen voor bloemen uit Ecuador heeft de positie van de Nederlandse sierteeltexport versterkt. Vooral met bloemen voor het hogere segment, zoals hortensia's en lelies, zijn we interessanter geworden. En economisch gaat het de Amerikanen beter af, waardoor de bestedingsruimte bij met name bruiloften en grote festiviteiten groter is. De concurrentie vanuit Nederland neemt toe, maar logistiek en infrastructureel is Amerika een complex land om te beleveren.''
 
Fragiel herstel Zuid-Europa
Met een groei van 5% tot € 157 miljoen krabbelt Italië, nummer 4 in de top-10, op. Spaanse afnemers van Nederlandse exporteurs namen in waarde ook meer af (+6% tot € 42 miljoen). ''De stemming onder consumenten is beter en de lokale productie is teruggevallen. De Spaanse overheid heeft de verhoging van de BTW teruggedraaid en ook dat helpt'', aldus directeur Henk Lammers van Wesseling Bloemenexport. ''Maar het herstel in Zuid-Europa is fragiel. We zijn er nog niet.''

Op maandbasis publiceert de VGB de exportomzet naar de top-10 afzetbestemmingen

bron: VGB / Floridata


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.