Russel Kirchner, Optimara Group:

"VS: "Vraag naar Afrikaanse viooltjes begint eindelijk aan te trekken"

"De vraag naar Afrikaanse viooltjes begint eindelijk aan te trekken." Dat zegt Russel Kirchner van Optimara Group, een veredelaar en producent van Afrikaanse viooltjes. Volgens Kirchner zijn vooral de traditionele soorten populair, maar dankzij de introductie van nieuwe variëteiten trekt de vraag aan.


Russel Kirchner, hier op de Cultivate'15 in Columbus (OH).

Trends in kleuren
Veredelaars zoeken per definitie naar nieuwe soorten en zo ook Optimara Group. "Er zijn nog altijd kleuren die wij nog moeten 'uitvinden'. Fel rood, groen en oranje zijn voorbeelden van kleuren die nog niet bestaan," aldus Kirchner. Onlangs heeft Optimara Group echter een nieuwe kleur aan hun MyViolet-serie toegevoegd: een bicolor, met een donker hartje en witte randen. Het bloemetje luistert naar de naam MySensation. De variëteit heeft kleine, geel-groene kleuren en bloeit lang. "Het genetische materiaal dat hierbij gebruikt is heeft een langer vaasleven dan dat van de meeste andere soorten en in die zin streeft MySensation menig andere variëteit voorbij," legt Kirchner uit.

Een andere trend in de veredeling van Afrikaanse viooltjes is het creëren van soorten met vlekjes. "In de sector noemen wij deze soorten 'Fantasy Style blooms'", aldus Krichner.

Trends in bloemgrootte
Naast nieuwe kleuren wordt er volop geëxperimenteerd met bloemgrootte. "Dat wordt de nieuwe trend: grote bloemen. Op dit gebied zijn wij momenteel met verschillende nieuwe soorten bezig en het is waarschijnlijk dat wij binnenkort een nieuwe serie grootbloemige viooltjes lanceren. Deze grootbloemige soorten zijn uitdagend als het gaat om transport: grote bloemen kunnen tijdens vervoer gemakkelijk beschadigen."

Groeiende vraag
De vraag is nog altijd beduidend minder dan in het verleden in de jaren tachtig en negentig, maar het gaat de goeie kant op. Om de verkoop te boosten, is Optimara Group een samenwerking aangegaan met de African Violet Society of America (AVSA), een bedrijf dat de viooltjes promoot. "Ook zijn wij actief op Facebook en zijn we MyViolet.com gestart, een website waarop wij hobbykwekers van teeltadvies en allerlei weetjes rondom de viool voorzien."


Klik hier voor een virtuele tour door de kassen van Optimara Group.

Meer automatisering in productie
Optimara Group is licentiehouder van zo'n 56 verschillende variëteiten en levert door de hele VS. "In alle Staten verkopen tuincentra onze soorten," aldus Kirchner. De R&D faciliteiten van het bedrijf liggen in Nashville en in Duitsland. De viooltjes worden vermeerderd in Brazilië, Mexico, Zimbabwe en in Afrika. De stekjes worden vervolgens naar de VS getransporteerd en in een ongeveer 4 ha grote kas in Nashville opgekweekt. "Ondanks het feit dat de viool qua prijs in de lagere klasse valt, investeren wij volop in automatisering. Zo beschikken wij, bijvoorbeeld, over een geautomatiseerd uitzetsysteem, worden de tafels automatisch getransporteerd, is irrigatie geautomatiseerd en gaan ook schermen automatisch open en dicht. Maar bepaalde zaken zijn toch nog moeilijk te automatiseren. Zo wordt iedere viool (nog) met hand geplant."


Voor meer informatie
Optimara Group
Russel Kirchner
+1 615 228 2683 ext. 137
Email: russel@optimara.com
www.optimara.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven