Rusland biedt kansen voor Israëlische kwekers

Terwijl een aantal Nederlandse kwekers een eventuele boycot vreest, biedt de huidige problematiek in de handel met Rusland kansen aan Israëlische bloemenkwekers. Dit vertelde algemeen secretaris van de Israel Flower Growers Organization gisteren aan The Jerusalem Post.

Daarnaast was er meer aan de hand deze week. Zo waren er beelden te zien van dozen met bloemen die in de brand werden gestoken. Echter, bloemen die in brand werden gestoken bleken, volgens Robert Roodenburg van de VGB niet allemaal van Nederlandse afkomst te zijn.

Niet alleen Nederlandse bloemen verbrand
Op de Russische staatstelevisie was deze week te zien hoe dozen met bloemen in brand werden gestoken. Volgens de Russische inspecteurs zouden dit Nederlandse bloemen zijn, die vol zitten met met de Californische trips.

Echter, volgens Robert Roodenburg van de VGB werden er niet alleen Nederlandse bloemen verbrand werden. "We zagen beelden waarin bloemen werden verbrand door de Russische autoriteiten. Een klein deel was Nederlands, de rest van de lading bestond uit Ecuadoraanse, Spaanse en Italiaanse bloemen." meldde Roodenburg in een mail aan de Amerikaanse CNBC.

"We willen dit graag met de Russische autoriteiten bespreken aan de Russische eisen kunnen voldoen."

Mogelijke boycot kansen voor Israëlische kwekers
De Reuters.com, meldde ook deze week dat de Russische autoriteiten wederom overwegen om de Nederlandse bloemen, waarvan er zo’n 5 procent naar Rusland geëxporteerd werd, te boycotten.

Volgens The Jerusalem Post zou dit kansen bieden voor kwekers in onder andere Israel, Kenya, Ecuador en Colombia. Echter, Chayim Chadad, algemeen secretaris van de Israël Flower Growers Organization zullen de Israëlische kwekers hier het meest van profiteren.

"Jaarlijks exporteert Israël ongeveer 15 miljoen dollar. Dit jaar was dit met 10% gedaald door de roebel. Als Rusland de Nederlandse bloemen gaat boycotten, verwachten we dat de vraag vanuit Rusland naar Israëlische bloemen groeit. De Israëlische kwekers en exporteurs zullen wel te maken krijgen met een hoge concurrentie van Colombia en Ecuador, maar omdat Israël geografisch gezien dichter bij Rusland ligt, zijn de vliegkosten goedkoper. Daarnaast gaan de Israëlische bloemen direct vanuit Israël naar Moskou in tegenstelling tot de Zuid Amerikaanse bloemen, die vaak eerst naar Nederland gaan en dan pas naar Rusland", vertelt Chadad aan The Jerusalem Post.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.