Manfred Mehring-Lemper, Westhoff:

"Kleine bloemen zijn kwalitatief beter, maar de markt wil ze niet"

De petunia's zijn volop in ontwikkeling. Volgens Manfred Mehring-Lemper, een veredelaar uit Westhoof, Duitsland, zijn traditionele kleuren nog altijd erg gewild, maar nieuwe kleuren, vroegbloeiers en compacte variëteiten winnen aan populariteit.


Manfred Mehring-Lemper, hier gefotografeerd op Cultivate '15 in Columbus Ohio.

Nieuwe kleuren
Voor de meeste bloemen en planten geldt: kleur is essentieel. Zo ook voor de petunia. "Toen wij drie jaar geleden onze nieuwe Crazytunia introduceerden, realiseerden wij ons dat pas echt goed. De vraag naar deze en vergelijkbare soorten steeg toen enorm," vertelt Mehring-Lemper. "Op dit moment bestaat de Crazytunia collectie uit 29 verschillende kleuren. We spreken nadrukkelijk over een collectie, omdat de soorten onderling sterke verschillen in groei en bloei vertonen."


De Crazytunias collectie.

Vroege bloei
Ook een steeds vroegere bloei is iets dat steeds belangrijker wordt. "Hoe langer een plant bij de kweker staat, hoe duurder het is. Kwekers zijn daarom bijzonder geïnteresseerd in planten die snel in bloei te trekken zijn." Met het oog hierop heeft Westhoff een nieuwe serie vroeg bloeiende petunia's genaamd Bingo (in Noord-Amerika ook wel de Perfectunia geheten) ontwikkeld. De variëteiten binnen de Bingo serie bestaat vooralsnog uit meer traditionele kleuren.


Bingo series.

Compact
Vervolgens benadrukt Manfred het belang van compactheid. "Dat hangt ook samen met een groeiende vraag naar composities met veel verschillende kleuren. Wanneer je veel planten bij elkaar stopt, is het van belang dat de individuele petunia's niet te groot van omvang zijn. En kleinere planten betekent ook weer een kortere kweekduur. Maar daar staat tegenover dat grotere planten nog altijd veel gevraagd zijn."

Andere belangrijke aspecten
Tot slot is ook de grootte en de kwaliteit van de bloem zelf van belang. "Kleinere bloemen zijn kwalitatief vaak beter, maar over het algemeen wil men toch liever grote bloemen. Voor de veredelaar is het daarom een uitdaging de juiste balans tussen omvang en kwaliteit te vinden. Daarnaast is ook de hoeveelheid vertakkingen en de kleur van de bladeren van belang. Wanneer de bladeren donkerder zijn, oogt de plant gezonder en is het contrast met de kleur van de bloemen groter."

Westhoff
De soorten van Westhoff zijn wereldwijd verkrijgbaar. "Onze belangrijkste licenties hebben wij uitstaan bij bedrijven in o.a. Israël, Afrika en Centraal-Amerika. Daarmee kunnen we een doorlopende en wereldwijde beschikbaarheid garanderen, zelfs wanneer wijzelf, om wat voor reden dan ook, even niet kunnen leveren. Daarnaast hebben wij geen eigen productielocatie exclusief bedoeld voor de productie van onze soorten, maar daarentegen bedrijven overal ter wereld onder contract, die onze soorten vermeerderen. Dat is voor ons en onze klanten een voordeel."

Voor meer informatie:
Westhoff
Manfred Mehring-Lemper
Email: mehring-lemper@westflowers.de
www.westflowers.dePublicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven