Meer rendement te halen uit belichting en CO2

Optimalisatie bij belichting en CO2 dosering bij de gewassen alstroemeria, gerbera, freesia, bouvardia en dendrobium is mogelijk! Dat blijkt uit onderzoek van Plant Lighting en Plant Dynamics.In augustus en november 2014 en februari 2015 zijn intensieve fotosynthese metingen gedaan aan de gewassen alstroemeria, gerbera, freesia, bouvardia en dendrobium. Alle metingen zijn uitgevoerd op praktijkbedrijven en moeten duidelijk maken hoe de gewassen reageren op verschillende niveaus van CO2 en licht.

De belangrijkste resultaten per gewas zijn:

Bij alstroemeria viel op dat het gewas aan het begin van de dag zeer traag op gang komt. Aanbevolen wordt om het eerste uur niet meer dan zo’n 40-50 μmol (zo’n 50% van de belichting) licht te geven en pas daarna meer. De grenswaarde van de lichtintensiteit die nog voor 100% benut wordt voor de fotosynthese is 120 µmol tijdens de winterperiode. Het verzadigingsniveau voor CO2 is 800-900 ppm.

Bij gerbera zijn drie rassen gemeten (groot/klein bloemig). Het verschil in fotosynthese respons was gering. Er is een positief effect van temperatuur op de maximale CO2-opname. De grenswaarde van de lichtintensiteit die nog voor 100% benut wordt voor de fotosynthese is 180-210 µmol tijdens de winterperiode. Het verzadigingsniveau voor CO2 is 800 ppm.

Freesia heeft wat betreft fotosynthese response nauwelijks een seizoenseffect. Dit is opmerkelijk omdat de temperaturen enorm verschillen tussen de seizoenen. De grenswaarde van de lichtintensiteit die nog voor 100% benut wordt voor de fotosynthese is 120 µmol tijdens de winterperiode. Het verzadigingsniveau voor CO2 is 700-800 ppm.

Bij Bouvardia is er boven 800 ppm CO2 vrijwel verzadiging van de fotosynthese. Er is geen effect van hoog CO2 op de huidmondjesopening geconstateerd en de fotosynthese heeft geen opstart en eind dag effect. De grenswaarde van de lichtintensiteit die nog voor 100% benut wordt voor de fotosynthese is 120 µmol voor het ras Fresco en 150 µmol voor Supreme tijdens de winterperiode.

Bij dendrobium blijkt dat de planten zowel C3 en CAM zijn. Het voorkomen van droogtestress door regelmatige watergift en een niet te hoge VPD zijn waarschijnlijk belangrijke maatregelen om de planten zoveel mogelijk C3 te houden. Daarnaast wordt aanbevolen om gedurende de eerste uren van de ochtend slechts de helft van de lampen aan te zetten vanwege het opstarteffect van de fotosynthese. In de opkweek kan overwogen worden om het eerste half uur de helft aan te schakelen alvorens op te schakelen naar 100%. De grenswaarde van de lichtintensiteit die nog voor 100% benut wordt voor de fotosynthese is 90 µmol tijdens de winterperiode. Het verzadigingsniveau voor CO2 is 600-700 ppm. Opmerkelijk is een sterke daling van de huidmondjesopening boven 600 ppm CO2.

Klik hier de eindrapporten.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven