Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Update Russische grenscontroles: vooralsnog bloemen gewoon door

Tholen - Het houdt de gemoederen flink bezig: de Russische controles op binnenkomende sierteeltproducten vanuit Nederland. Maar wat gebeurt er nu daadwerkelijk, en wat zijn de gevolgen?


Foto links: ttm.nl

Directeur van de VGB Robert Roodenburg had gisteren eind van de middag nog geen meldingen binnen van serieuze opstoppingen aan de grens. “Maar dat hoeft geen teken van hoop of vrees te zijn,” aldus Roodenburg. “Alles wat ‘s ochtends ingekocht is, is nog onderweg. Het is minimaal een uur of 12 rijden eer je bij de dichtstbijzijnde grenspost kunt zijn. Dus zullen we pas in de loop van vandaag ‘iets’ horen.”

Maar het is nog altijd stil. Laurens Golbach van RUGO Logistics BV, een transporteur uit Denekamp die veel op Oost-Europa en Rusland rijdt, vertelde gisteren op de Radio 1 over vier van zijn wagens die aan de grens stilstonden. “Die zijn inmiddels de grens over,” aldus Golbach, “dus dat is goed nieuws. Maar hoe het anderen vergaat, daar weet ik niets van. Ik hoorde van een transporteur bij ons uit de regio die zijn route heeft aangepast. Hij probeert nu via Sint-Petersburg de grens over te steken. Maar of dat verschil uitmaakt, weet ik ook niet.”

Chrysanten
Vooralsnog lijken vooral chrysantenkwekers zich druk te maken. “Chrysanten zijn voor de gemiddelde Rus het best betaalbaar,” weet RTV Drenthe. Veel chrysanten uit de provincie vinden hun weg naar Rusland, zoals bijvoorbeeld die van chrysantenkweker Johan Booster uit Erica. “Eind augustus is voor ons een piekmoment, omdat kinderen op de eerste schooldag dan graag een bloemetje meenemen voor de juf.”



“Mochten er veel ladingen geweigerd worden, dan zakt de prijs helemaal weg”, meent chrysantenkweker Laurens van der Lans uit ’s-Gravenzande in de Telegraaf,
en “doordat de roebel enorm in waarde is gedaald, moeten de Russen nu al 40% meer voor onze chrysanten betalen,” doet chrysantenkweker Arjen van der Voort uit Honselersdijk er in het AD een schepje bovenop.

Ook transit bloemen gecontroleerd
Caterina Eveleens van IP Handlers vertelt dat ook de transit bloemen worden gecontroleerd. "Zendingen uit landen als Colombia, Ecuador, Kenya etc worden bij ons geladen en worden per vrachtwagen naar Rusland getransporteerd via een Russisch transport bedrijf. Ookal leveren we de vrachten met transit documenten, ze worden toch bij de grens uitgeladen en gecontroleerd. Dit heeft als gevolg dat ook onze klanten iets langer moeten wachten op hun bloemen."

Alleen maar pesten?
Hoewel men - en met name de kwekers zelf - het er roerend over eens zijn dat hier sprake is van 'pesterij' en 'politiek spel', brengt Gerben Messeling enige nuance aan. "Trips zijn een hardnekkig ongedierte," meent de onderzoeker aan de Wageningen UR in een artikel op NOS. “Ze kunnen schadelijk zijn voor het gewas. Het beestje beschadigt de bovenkant van de bladlaag en dat levert bruine vlekken op. Vooral in de sierteelt is dat vervelend omdat het juist gaat om hoe de bloemen eruit zien. Bovendien kunnen de vliegjes virussen overbrengen.”

Een oplossing zou kunnen liggen in het verruimen van de regels rondom het gebruik van bestrijdingsmiddelen. LTO en VGB zouden daarover met het ministerie in gesprek zijn. Messelink ziet dit echter als ongewenst, omdat hiermee kwaad met kwaad zou worden verdelgd. Volgens Messelink zou er moeten worden gezocht naar “een combinatie van biologische middelen en selectieve bestrijdingsmiddelen om de trips te bestrijden, maar het onderzoek daarnaar staat nog in de kinderschoenen."