Cijfers FloraHolland

Juli: 2,6% minder aanvoer, 0,2% meer omzet

De maand juli kende grote temperatuurverschillen. Tijdens de eerste julidagen was er nog sprake van een hittegolf, maar vanaf de tweede week van juli ontstond er kouder en wisselvalliger weer. Ondanks het koelere weer was er bij snijbloemen totaal 2,8% minder aanvoer ten opzichte van 2014 in deze maand. Bij de kamerplanten was er 0,8% meer aanvoer in vergelijking met vorig jaar. Het tuinplantenaanbod lag ruim 5% lager dan dezelfde maand een jaar eerder. De totale omzet kwam 0,2% hoger uit bij een 2,6% kleiner volume dan in 2014. De middenprijs kwam uit op € 0,305. Dit was een kleine cent meer dan vorig jaar.Snijbloemenprijs stijgt licht
De gemiddelde snijbloemenprijs was met 18,2 cent drie tienden van een cent hoger bij een daling in aantallen van 2,8%. Opvallend was de daling van het aantal rozen met 9,2% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar wat resulteerde in een prijsstijging van 0,8 cent. Als gevolg van seizoensinvloed bleef de rozenproductie in Afrika iets achter. Chrysant werd in juli beter gewaardeerd; een lichte prijsverbetering van 0,7 cent bij de tros en 3 cent bij de geplozen groep. Bij 2% meer aanvoer daalde de middenprijs van Lelie tot € 0,36. Gerbera leverde 1 cent in op de middenprijs bij 8% minder aanvoer. Hydrangea vertoonde een aanvoerdaling van 2%, maar omdat de prijs 7 cent hoger lag, steeg de omzet met bijna 7%. Eustoma deed het ook beter deze maand. Eustoma bracht 3 cent meer op bij een aanvoerstijging van 3,7%. Freesia bleef gelijk in prijs bij 0,4% meer aanvoer. In verband met de vroege start van het Pioenenseizoen vorig jaar steeg het aantal pioenen met meer dan 400% dan in juli 2014. De middenprijs daalde tot € 0,30. Helianthus steeg in aanvoer (+15%) maar daalde 4 cent in prijs (€ 0,19).

Kamerplanten: zowel aanvoer als prijs iets hoger

De middenprijs van kamerplanten steeg 2 cent tot € 1,51 bij ruim 2% meer aanbod dan in juli 2014. Phalaenopsis liet deze maand een aanvoerstijging zien van 9,3%. De gemiddelde prijs daalde 18 cent. De middenprijs van Kalanchoë daalde 4 cent tot € 0,64 bij 5,9% meer verkochte stuks. De gemiddelde prijs van Potroos lag 11 cent hoger dan vorig jaar bij een aanvoerdaling van 7,7%. Ook Anthurium, Bromelia en Ficus deden het beter dan vorig jaar. Bij Anthurium was dat 16 cent bij 8,3% minder aanvoer in vergelijking met vorig jaar. De prijs van Bromelia veerde 28 cent op bij 18% minder aanvoer. Van Ficus werd 3% minder verkocht en kwam de prijs 26 cent hoger uit.

Tuinplanten: Hogere prijs bij minder aanvoer
Met de koelere weersomstandigheden ten opzichte van vorig jaar werden 5,2% minder stuks tuinplanten verkocht. De gemiddelde prijs steeg met 7 cent naar € 1,17. De grootste omzetmaker Hydrangea daalde fors in aanbod (-24,2%) maar steeg maar liefst 81 cent in prijs tot € 3,45. Lavendel noteerde een 1 cent hogere prijs bij 14,5% meer aanbod. Platycodon kon de toename van het aanbod van 10,8% niet combineren met een hogere prijs; de prijs kwam 3 cent lager uit op € 0,65 dan in dezelfde periode vorig jaar. De grootste stijger in aanvoer Dianthus (+103%) daalde 1 cent in prijs tot € 0,71.

Bron: FloraHolland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.