Over 2014 daalde import al meer dan 10%

Russiche import snijbloemen begin dit jaar met een derde gedaald

De Russische import van snijbloemen vanuit Nederland neemt steeds verder af, zo blijkt o.a. uit cijfers van Fruit & Vegetable. De rem zit niet alleen op import vanuit Nederland: ook uit ander landen - waaronder Ecuador, de tweede leverancier van bloemen - nemen aantallen gestaag af.
 • Nadat vorig jaar de import van snijbloemen in Rusland uitgedrukt in dollars al met meer dan 10% was gedaald van 702 naar 613 miljoen dollar is de import in de eerste 5 maanden van dit jaar (weer uitgedrukt in dollars) met bijna een derde gedaald. Dit op basis van cijfers van de Russische douane.
 • Ecuador en Nederland zijn de beide grote snijbloemenleveranciers. Samen vertegenwoordigen ze driekwart van het totaal.
 • In 2014 had de import uit Ecuador een waarde van 226 miljoen dollar. Die uit Nederland was praktisch even groot, nl. 225 miljoen euro.
 • In de eerste vijf maanden van dit jaar werd er uit Ecuador voor een kwart minder in dollars ingevoerd en uit Nederland voor 30% minder.
 • Volgens cijfers (bron: Eurostat) is de export van snijbloemen uit Nederland naar Rusland over heel 2014 gedaald met een kwart gedaald naar 162 miljoen euro. In de eerste vijf maanden van dit jaar ging de export naar Rusland met nog eens een kwart omlaag.
 • De cijfers over export naar Rusland wordt natuurlijk beïnvloed door koers verschillen. De koers van de roebel ten opzichte van de euro is in de loop van 2014 flink gedaald naar een dieptepunt begin dit jaar. Daarna krabbelde de koers weer iets op. De koers van de dollar ten opzichte van de euro liet precies het tegenovergestelde beeld zien. De koersbeweging van de dollar ten opzicht van de roebel laat dezelfde beweging zien als die van de euro ten opzicht van de roebel.


 • Over heel 2014 maakte rozen iets meer dan een derde van de totale Russische snijbloemenimport uit. Chrysanten waren goed voor een zesde deel. De jaren daarvoor was de verdeling ook ongeveer zo.
 • Bij de import uit Nederland ging het over heel 2014 voor meer dan de helft om chrysanten, rozen hadden een aandeel van ruim 10%.
 • De import uit Ecuador bestaat grotendeels uit rozen.
 • Ruim de helft van de import van snijbloemen in Rusland wordt ingeklaard in Moscow-capital. Voor het Nederlandse product is dat ook zo. Op afstand is St Petersburg de tweede regio met een aandeel in de totale import van 13% en van import uit Nederland is het belang wat groter, nl. 18%.
 • Wereldwijd werd er vorig jaar voor ca. 8,4 miljard aan snijbloemen (HScode 0603, incl. dubbeltellingen voor re-export) internationaal verhandeld. Dat was iets minder dan in 2013. Het aandeel van Nederland was 45%. Colombia was de tweede met 16%. Daarna volgen Ecuador (10%) en Kenia (8%).
 • Duitsland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn de belangrijkste importlanden. Nederland staat op de vierde plek gevolgd door Rusland.
 • De omvang van de Nederlands export van snijbloemen bedroeg vorig jaar op basis van VGB - cijfers 3,3 miljard euro. Het CBS kwam wat hoger uit nl. 3,5 miljard euro. Eurostat gegevens van de Nederlands snijbloemen export zijn voor zover het om EU intra handel gaat niet geheel compleet. Eurostat komt zodoende op een totale Nederlandse snijbloemexport over 2014 van 2,8 miljard euro.
 • Nederland importeerde vorig jaar (volgens Eurostat) voor een bedrag van 707 miljoen euro aan snijbloemen. Kenia was de belangrijkste leverancier met een aandeel van 40%. Ecuador volgde als tweede met 17%


Klik hier voor alle achtergrondcijfers

Voor meer informatie:
Fruit & Vegetable Facts
Jan Kees Boon
+31 6 54 687 684
www.fruitandvegetablefacts.com
E: jankeesboon15@gmail.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven