Tijdelijke vrijstelling voor Apollo in de tulpenteelt

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken wil een tijdelijke vrijstelling op grond van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden verlenen voor het middel Apollo ter bescherming van de teelt van tulpen tegen de tulpengalmijt. De vrijstelling is per 1 augustus in werking getreden en vervalt op 31 oktober.

Voor de bestrijding van tulpengalmijt tijdens de bewaring was een middel op basis van pirimifos-methyl beschikbaar. De toepassing ten behoeve van de bloembollenteelt is op verzoek van de toelatinghouder ingetrokken en verviel per 31 december 2013 met een opgebruiktermijn tot 31 maart 2014.

Uit ori├źnterende proeven is gebleken dat ook een CATT-behandeling effectief is tegen tulpengalmijt. Er is echter meer onderzoek nodig om een behandelprotocol te ontwikkelen. In 2015 wordt geen onderzoek uitgevoerd naar CATT tegen tulpengalmijt. De roofmijt Neoseiulus paspalivorus is ook effectief om tulpengalmijt te bestrijden. In 2015 vindt vervolgonderzoek plaats naar de productiemogelijkheden van deze roofmijt. De verwachting is dat deze roofmijt niet eerder dan in 2017 op de markt gebracht kan worden. Daarom acht Dijksma een tijdelijke vrijstelling voor Apollo gerechtvaardigd.

bron: Staatscourant, 30/07/15

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven