Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Herken het tomatenbronsvlekkenvirus in chrysanten

Chrysantenkwekers doen er goed aan zich te verdiepen in de kenmerken van het zogenaamde tomatenbronsvlekkenvirus (TSWV). De laatste jaren is het virus telkens weer opgedoken en is ook dit jaar weer aangetrokken in Michigan, Amerika. Het wordt vooral meegedragen door de volgende drie tripsen: Western Flower trips (Frankliniella occidentalis), uientrips (Thrips tobaci) en de tabakstrips (Frankliniella fusca). De eerste komt het meest voor, maar in de chrysanten liggen alle soorten op de loer. Besmetting kan plaatsvinden wanneer de kassen openstaan of wanneer de moederplanten buiten worden geteeld. Wanneer de temperatuur hoog is vermenigvuldigen trips zich snel.


Gele blaasje van het
tomatenbronsvlekkenvirus op chrysanten. Foto door Heidi Wollaeger, MSU Extension

Symptomen
Symptomen van het tomatenbronsvlekkenvirus zijn gele blaasjes of ringen, bruine, dode-achtige vlekken en verzwakte stelen, met name direct onder de bloem. Het is lastig het virus te herkennen, omdat de symptomen gelijk zijn aan die van andere virussen. In Amerika worden kwekers daarom geadviceerd materiaal op te sturen naar het Michigan State University Diagnostic Services centrum.

Klik hier voor het gehele artikel op msue.anr.msu.edu.
Publicatiedatum: