"Jan en Henneke Boerema: "Minister, houd WKK’s in de benen"

Jan en Henneke Boerema kweken pluischrysanten in Erica, Drenthe. De bloemen gaan naar de duurdere bloemist en zijn meestal bestemd voor de export. Jan: "In 2007 zijn mijn vrouw en ik van troschrysanten overgestapt op pluischrysanten. Wij hebben geen opvolger en kozen voor specialisatie, voor een teelt met een hoger rendement in plaats van vergroten. Op 1,5 hectare werken we met elf fte’s. Pluischrysanten vragen meer arbeid dan troschrysanten. Alle okselknoppen moeten worden verwijderd en de oogst vraagt meer tijd."LTO Noord

De kweker is lid van LTO Noord/LTO Glaskracht en vertelt in een interview met de brancheorganisatie over zijn lidmaatschap. "Ik vind het vanzelfsprekend om georganiseerd te zijn. Ben je geen lid, dan ben je een profiteur. Er wordt via LTO Noord/LTO Glaskracht Nederland veel voor je geregeld. Wet- en regelgeving is zo complex, wil je hierin iets in te brengen hebben, dan heb je een zo breed mogelijk front nodig richting de wetgever."

WKK
Als Jan meer inspraak zou hebben, dan zou hij minister Henk Kamp van Economische Zaken eens goed duidelijk willen maken hoe belangrijk WKK’s zijn voor de tuinbouw. "Veel machines zijn op hun einde en moeten worden vervangen, maar de subsidie is stopgezet. Het rendement van de WKK’s staat nu onder druk vanwege de lage elektriciteitsprijzen, maar dat kan over een paar jaar heel anders zijn. WKK’s kunnen ook een rol spelen bij het opvangen van onbalans op het elektriciteitsnet als er bijvoorbeeld geen wind of zon is. Het zou zonde zijn als de WKK’s verdwijnen."

Klik hier voor het gehele interview (LTO Noord)
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.