Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Parlement stemt in met deal

Griekenland blijft in de euro

Het Griekse parlement stemde gisteren in met de hervormings- en bezuinigingsmaatregelen, die premier Tsipras maandag meekreeg uit Brussel. Hoewel Tsipras de deal "in vele opzichten slecht" noemde, kreeg hij toch een meerderheid aan zijn kant. Binnen Syriza, de partij van de premier, stemde niet iedereen in met de voorstellen.


De Griekse premier Tsipras. foto: FrangiscoDer -wikimedia

"Griekenland moet zich aan de fiscale hervormingen houden die de deal voorschrijft," aldus de premier. "Het was of een akkoord of een ongecontroleerd faillissement." Van de 300 parlementsleden stemden 229 leden in met de deal. Daardoor krijgt het land toegang tot 82 à 86 miljard euro aan leningen, verspreid over de komende drie jaar. "Ik geloof niet dat deze maatregelen de economie ten goede komen, maar we worden gedwongen ze te accepteren," aldus Tsipras tijdens het debat. In de straten van Athene werd gedemonstreerd tijdens het debat. De demonstraties mondden uit in rellen.

Kwijtschelden schulden
Enkele uren eerder had de Europese Commissie de Grieken 7 miljard euro in het vooruitzicht gesteld als ze akkoord zouden gaan met de maatregelen. Met dat bedrag kan Griekenland de belangrijkste rekeningen betalen, waaronder 4,2 miljard euro aan de Europese Centrale Bank. Vooral de rekening aan de ECB is belangrijk. Openen van de Griekse banken is veel moeilijker zonder steun van de ECB. Vandaag wordt een beslissing van de ECB verwacht over steun voor de Griekse banken. Ook de eurogroep vergadert vandaag over de vervolgstappen.

Christine Lagarde, hoofd van het IMF, zei gisteren dat de eurozone een deel van de schulden moet kwijtschelden. "Dat is een positief geluid en de enige hoop om uit de crisis te komen," reageerde premier Tsipras op de topvrouw.

Ontevreden EU-landen
Ondertussen rommelt het in de EU vanwege de steun voor de Grieken. De EU wil het EFSM (European Financial Stability Mechanism) inzetten om de Grieken tegemoet te komen. Dit noodfonds is opgetuigd als een noodfonds voor de 28 lidstaten. De EU-lidstaten staan garant voor de leningen, die via dit noodfonds worden verstrekt. Daarmee komt er een nieuwe dimensie aan de Griekse crisis, EU-lidstaten die niet de euro voeren zeggen niet garant te willen staan.

De Britse premier Cameron voelt er weinig voor meegetrokken te worden in een reddingsplan voor eurolanden en wil bijvoorbeeld garanties dat het de Britse belastingbetaler geen geld gaat kosten. Volgens de officiële verdeling zou Groot-Brittannië garant staan voor 15% van elke lening uitgeschreven onder het EFSM. Ook Tsjechië is tegen. Om het EFSM in te zetten, is instemming nodig van 15 landen die 65% van de Europese bevolking vertegenwoordigen.
Publicatiedatum: