Nico Wigchert, Delphiniumkwekerij N.G. Wigchert;

Continue kwaliteit in delphinium teelt moeilijk

Sinds 1992 zijn de dubbelbloemige delphinium van Delphiniumkwekerij N.G. Wigchert uit Noordwijkerhout een begrip. Met een eigen teeltsysteem, eigen rassen en teeltlocaties in Nederland én Portugal produceert de kwekerij ruim 1,4 miljoen stelen per jaar. Eigenaar Nico werkt samen met zijn vrouw Maria in de kwekerij in Noordwijkerhout (NL) en vertellen hoe het er aan toegaat.

De delphinium teelt is uitdagend. De zomerbloemen teelt is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij Delphiniumkwekerij N.G. Wigchert is desondanks het doel om continuïteit in de productie en de kwaliteit te leveren. Om dit te garanderen heeft Nico een eigen teeltsysteem ontwikkeld, eigen rassen veredeld en kweekt hij op twee locaties.Teeltsysteem
“We hebben een systeem ontwikkeld waarbij de vaste planten verplaatsbaar zijn. We kunnen ze bijvoorbeeld van de kas naar buiten verplaatsen, of van de kas naar onze vestiging in Portugal. Het systeem bestaat uit lange watergoten waar de planten als het ware op drijven. Op deze manier kunnen we de teelt zo goed mogelijk plannen en in de zomerperiode topkwaliteit leveren.” Het nieuwe telen gaat via een gesloten systeem wat betekent dat al het water wordt hergebruikt. Hiermee voldoet de kweker naar eigen zeggen aan alle milieu-eisen.Portugal
In Portugal wordt een deel van de delphinium gekweekt. “We hebben hiervoor gekozen omdat we de teelt op deze manier kunnen spreiden. Zo zijn we niet geheel afhankelijk van één locatie en één weerstype”. In de winter wordt het blad in Nederland van de planten afgehaald, dan gaan de planten de vriescel in en richting Portugal. “In oktober en november is er in Portugal voldoende licht, zon en een goede temperatuur. De plant ‘denkt’ dat het weer voorjaar is en bloeit verder in Portugal”.

DEWI
De veredeling in eigen huis draagt ook bij aan het optimaliseren van het product. “We ontwikkelen veel nieuwe soorten. Deze testen we eerst twee tot drie jaar, ook in Portugal.” Alle rassen van Delphiniumkwekerij N.G. Wigchert beginnen met de naam DEWI.

Voor meer informatie:
FleuraMetz
www.fleurametz.comPublicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven