
Dat vertelt Kees Helderman van KH Fotosupport, een bedrijf dat kwekers ondersteunt bij het maken van foto’s en benodigde materialen (lampen, standaarden, doeken, camera’s etc.) verkoopt. Zelf ooit begonnen als kweker van terras- en tuinplanten, doorzag hij het belang van fotografie voor de handel en besloot van zijn hobby zijn werk te maken. Hij ontwikkelde ‘Studio's’, fotografeert dikwijls in opdracht in zijn eigen studio op de DemoKwekerij en heeft door het hele land inmiddels enkele honderden kwekers ‘op weg geholpen’. Verder is Helderman sinds dit voorjaar een nauwe samenwerking aangegaan met Beeldveilen.nu.
Grootste fout
“Foto’s maken is zo moeilijk niet en met iedere smartphone kunnen tegenwoordig heel aardige kiekjes gemaakt worden. Dat was vroeger wel anders,” vertelt Helderman. “Je kent dat wel, van die huiskamerkiekjes waarbij de kleuren slecht en wazig uitkomen. Nu stellen de meeste camera’s die witbalans automatisch in en krijg je mooiere foto’s, maar daarmee is het probleem niet opgelost. De witbalans wordt telkens iets anders berekend en daarom is elke foto altijd weer anders. Met behulp van een zogenaamde grijskaart laten wij de camera berekeningen uitvoeren om de optimale balans te bepalen en kan de kweker, op voorwaarde dat hij hetzelfde licht blijft gebruiken, altijd de beste kwaliteit foto’s maken.”
Verder, benadrukt Helderman, zijn het vaak kleine dingen en eenvoudige tips die maken dat de kwaliteit omhoog gaat. “Zo is een van de meest gemaakte en heel makkelijk te voorkomen fouten het feit dat kwekers de planten tegen de achterwand zetten. Dat moet je niet doen, want dan krijg je vervelende schaduwen. Je hebt breedte, maar ook diepte nodig. Zet daarom de plant of bloem 60 of 70 centimeter voor het doek en je maakt al veel betere foto’s.”
Canon
De apparatuur en de camera’s komen bij Canon vandaan. Volgens Helderman had dat ook een andere fabrikant kunnen zijn; de kwaliteit is over de hele linie hoog en het ontloop elkaar allemaal niet veel. “Met een canon camera wordt standaard een softwareprogramma geleverd, EOS Utility, waarmee een gemaakte foto gelijk op de monitor zichtbaar wordt gemaakt. Bij andere merken moet je daar voor betalen. Maar ik vindt het vooral handig om met een merk te werken. Dan heb je dezelfde displays, dezelfde handleidingen, dezelfde functionaliteiten en dat werkt gewoon net even makkelijker.”
Coming up
Met het oog op mobiele fotografie en de wirwar aan verschillende typen software en verwerkingsprogramma’s probeert Helderman de kweker, ‘die je over het algemeen niet met dergelijke zaken moet lastigvallen’, het makkelijk te maken. “Zo hebben wij een programma geschreven dat foto’s die in de EAB geüpload worden automatisch goed gepositioneerd worden, in de juiste verhoudingen en eventueel met eigen watermerk of sjabloon. Een soort photoshop maar dan heel eenvoudig. Dit programmatje is gereed en wordt al naar volle tevredenheid uitgeleverd.” Een ander project in de pijplijn is het ontwikkelen van een app voor de nieuwste iPhones, waarop je vooraf een standaard witbalans kunt instellen (met oudere iPhones gebeurt dat instellen standaard). Dan kan de kweker dus ook met zijn telefoon foto’s maken en hoeft hij geen dure camera aan te schaffen. En als we eenmaal zover zijn, dan kunnen we die app allicht ook geschikt maken voor andere devices – maar dat zien we tegen die tijd wel weer,” lacht Helderman.
Voor meer informatie:

Kees Helderman
Strandweg 441
3151 HV Hoek van Holland
06 537 209 85
E: info@keeshelderman.nl
www.keeshelderman.nl