Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardwarmteproject Vierpolders: van businessplan naar boren

Vanaf 2016 gaat aardwarmte zo'n 50 hectare glastuinbouwareaal verwarmen in Vierpolders. In dit Zuid-Hollandse tuinbouwgebied wordt een geothermieproject gerealiseerd dat op deze schaal uniek is voor Nederland. De adviseurs van Flynth hielpen 'Aardwarmte Vierpolders' en de deelnemende bedrijven om een gezond scenario voor geothermie te ontwikkelen.

Een aantal jaar geleden bleek dat de ondergrond van Vierpolders zeer geschikt is voor aardwarmte: op 2.300 meter diepte ligt een poreuze zandlaag met water van ongeveer 85°C. Acht ondernemers uit het tuinbouwgebied gaven de aanzet voor het project Vierpolders. De samenwerking kreeg de naam 'Aardwarmte Vierpolders'.

Alle initiatiefnemers werkten al jaren actief aan verduurzaming van hun bedrijfsprocessen. Bij een aantal van hen is Flynth al betrokken als adviseur. Vanuit deze bestaande relatie zijn adviseurs van Flynth persoonlijk om tafel gegaan met de deelnemende bedrijven om een gezond scenario voor geothermie te ontwikkelen, dat past bij de individuele en collectieve bedrijfsvisie, -strategie en toekomstdoelen.

Een aardwarmteproject op deze schaal kent vele operationele, financiële, strategische, juridische en organisatorische aspecten. Flynth adviseerde het collectief en de betrokken ondernemers van het businessplan en de financieringsaanvraag van de project-bv tot aan de subsidieaanvragen. Het integrale team van adviseurs vormt één aanspreekpunt dat het geheel aan vraagstukken overziet.



Waarom aardwarmte in Vierpolders?
• Stabiele energieprijs voor de glastuinders en dus niet meer afhankelijk van (geo) politieke prijsvorming van gas en olie
• Vermindering CO2-uitstoot van ruim 25 kiloton per jaar
• Gezondere leefomgeving voor omwonenden: minder CO2 en fijnstof
• Besparing van zo'n 14 miljoen m3 gas per jaar voor de kwekers

Waar staat het project nu?
Het boren is inmiddels begonnen. De boor zit nu op een diepte van 1300 meter en gaat uiteindelijk door tot ruim 2,3 kilometer diep. Het boren duurt ongeveer drie maanden. Daarna worden de warmtetransportleidingen aangelegd. De aardwarmtebron wordt waarschijnlijk vanaf eind 2015 in eerste gebruik genomen voor warmtevoorziening aan de deelnemende bedrijven.

Aardwarmte heeft de toekomst
Tot 20 procent van de warmtebehoefte in de glastuinbouw in Nederland kan met aardwarmte worden ingevuld. Hiermee kan de sector het gebruik van fossiele brandstoffen aanzienlijk reduceren. De overheid stimuleert aardwarmte dan ook via diverse regelingen. Het project in Vierpolders wordt onder andere ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Flynth ziet toekomst in geothermie en andere hernieuwbare energiebronnen. Inmiddels is Flynth direct of indirect betrokken bij een groot deel van de aardwarmteprojecten in de Nederlandse glastuinbouw. Flynth begeleidt Aardwarmte Vierpolders dan ook met trots bij het realiseren van dit duurzame energieproject.

Publicatiedatum: