Eerst kas, dan zonnebloemen, dan weer kas

De herstructurering van de tuinbouw gaat ook in Nieuwaal door. Het voormalige glastuinbouwbedrijf van Van Wijk aan de Hogeweg 5 in Nieuwaal is inmiddels gesloopt. Door het samenvoegen met diverse buurpercelen moet hier plaats komen voor een groot, modern en duurzaam glastuinbouwbedrijf.

Door een grondruil met het Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard (PHTB) werd onlangs weer een deel van deze samenvoeging van percelen gerealiseerd. Tot alle percelen zijn samengevoegd en een nieuwe tuinder voor dat perceel gevonden is, ligt het terrein niet braak. Het wordt voorlopig gebruikt door een buurman, Van Willegen, om zonnebloemen op te kweken.

Duurzame glastuinbouw in Nieuwaal
Het bedrijf van Van Wijk aan de Hogeweg 5 in Nieuwaal was oud en toe aan vernieuwing. Het perceel ligt in een intensiveringsgebied. Dat betekent dat het wel bedoeld is voor glastuinbouw en dat een tuinder er nog mag uitbreiden. Die plannen kon Van Wijk daar niet op korte termijn realiseren omdat de buurpercelen nog niet beschikbaar waren. Het projectbureau kocht daarom het perceel van Van Wijk, zodat Van Wijk naar Poederoijen kon verplaatsen en het perceel aan de Hogeweg beschikbaar is voor een groter, duurzaam glastuinbedrijf.

Het perceel aan de Hogeweg is op 6 juli door Van Wijk schoon opgeleverd. PHTB-Directeur Teun Biemond: "We willen er voor zorgen dat de gebieden die voor glastuinbouw geschikt zijn, de intensiveringsgebieden, op een zo efficiënt mogelijke en duurzame manier gebruikt worden. Wat hier in Nieuwaal gebeurt, is daar een mooi voorbeeld van."

Tijdelijk zonnebloemenveld in Nieuwaal
Het terrein aan de Hogeweg ligt nu niet braak. Van Willegen pacht het terrein het komende jaar van het projectbureau. Hij bewerkt de grond om er zonnebloemen op te kweken. Die gebruikt hij in zijn boeketten. Vanaf augustus zal het zonnebloemenveld in bloei staan en zichtbaar zijn vanaf de Hogeweg, Waaldijk en Burgerstraat. Teun Biemond: "Een mooie samenwerking met een ondernemer die hier weer een, weliswaar tijdelijke maar mooie kans in ziet voor zijn bedrijf. Het perceel in Nieuwaal ziet er netjes uit en blijft zo mooi onderhouden. Het landschap in Nieuwaal wordt zo ook mooier, niet alleen nu er straks een zonnebloemveld is, maar ook straks als er weer een nieuwe tuinder is. Wij maken hier namelijk afspraken over en zorgen dat de rand van het tuinbouwgebied landschappelijk ingepast wordt. Bijvoorbeeld door het aanleggen van natuurvriendelijke oevers, bomen en groenstroken. Maar ook door afspraken te maken over een goede inrichting van het erf."

Herstructurering in Nieuwaal gaat door
Op het perceel naast het gesloopte bedrijf van Van Wijk staat nu nog de veehouderij van Van Weelden. De veehouder verhuisde onlangs met zijn bedrijf naar Bruchem. Zijn oude bedrijf wordt ook deze zomer nog gesloopt. Dan is ook daar weer plaats voor moderne duurzame glastuinbouw, dat bovendien veel minder overlast aan de omgeving geeft dan een veebedrijf. De veehouder kan in Bruchem verder ondernemen, in een modern bedrijf dat nog jaren mee kan en mét mogelijkheden tot uitbreiding.

PHTB zorgt voor betere verdeling tuinbouw in mooiere Bommelerwaard
Provincie Gelderland, waterschap Rivierenland en gemeenten Maasdriel en Zaltbommel sloten in 2009 een samenwerkingsovereenkomst om de Glastuinbouw en Paddenstoelenteelt in de Bommelerwaard te herstructureren. Wij voeren deze samenwerkingsovereenkomst sinds 27 januari 2011 uit. PHTB helpt tuinbouwbedrijven die willen uitbreiden, verplaatsen of stoppen en ziet hierbij onder andere toe op verkeersveiligheid en landschappelijke inpassing.

Voor vragen of meer informatie:
www.tuinbouwbommelerwaard.nlPublicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.