Half miljard plantjes bij grootste plantenproducent van NL

Tholen - Op een teeltoppervlakte van niet minder dan 64 voetbalvelden staan bij Gipmans Planten in Venlo vele soorten groenteplanten en kruiden. Bij een van de grootste plantenkwekers van het land, wordt bijna uitsluitend op bestelling geleverd. Jos Gipmans: “In 99% van de gevallen komt een kweker of retailer met de vraag: ‘Lever mij zoveel planten van X op tijdstip Y’. Wij planten vervolgens de zaadjes en leveren de planten in de gewenste hoeveelheden en groeistadia op het vooraf afgesproken tijdstip. Het komt bijna nooit voor dat wij planten -op voorraad- tot wasdom kweken en dan verkopen.”

Hydroponics
Sinds enige tijd wordt er ook sla op water geteeld. Het is meer dan experimenteel, vertelt Gipmans, maar nog te kleinschalig om rendement mee te draaien. Er staan nu vier vijvers, maar de capaciteit van de waterpomp en de machines kan relatief eenvoudig worden verdubbeld. Aan de ene kant van de verwerkingsruimte worden stekjes in de drijfbakken gezet. Die worden vervolgens machinaal in het water gezet en drijven heel langzaam naar de andere kant van de vijver. Dat is precies zo getimed dat, eenmaal aan de andere kant gekomen, de slaplantjes volgroeid zijn. “Nog even niet over de kosten gesproken, heeft dit een aantal interessante voordelen: het is een heel schone en duurzame teelt en ook wordt het water als transportmedium gebruikt. Dat scheelt weer handelingen.”


Jos Gipmans vertelt over de hydroponics opstelling

Wat wel experimenteel is zijn twee kleine proefopstellingen. Daarin wordt gekeken of op kleine schaal ook andere soorten sla, kruiden en plantjes in een vijver op water geteeld kunnen worden. Deze proeven zijn mogelijk interessant voor kleinschalige particuliere teelt of bijvoorbeeld de horeca.


Beelden uit de kassen: links boven en onder zijn de perspotten te zien, rechts boven sla op water, recht onder jonge komkommerplanten.

500.000.000 kiemplantjes
Alles is gelokaliseerd op 1 complex, met diverse 'afdelingen'. Ieder met hun eigen, grote verwerkingsruimte, met bijvoorbeeld zaai- en sorteermachines en plek waar de kiemplanten enige dagen koud gezet kunnen worden. In de zaaimachines worden de zaadjes aan het medium (bijvoorbeeld steenwol in geval van tomatenplantjes) toegevoegd of in de trays met potgrond ‘geperst’. Gipmans: “Deze machines draaien in principe alleen tijdens werkuren. In het verleden hebben wij ze ook wel 24/7 laten draaien, maar om allerlei redenen is het, denken wij, beter dat niet te doen. Het is vooral een kwestie van efficiënt plannen. Ook willen wij een behaaglijke werkomgeving voor onze werknemers. Zo zie je hier geen heftrucks meer rijden: dat is veiliger, minder hectisch en minder lawaaierig.”


Jos Gipmans vertelt over de perspotmachine. De andere beelden zijn uit de verwerkings-/kiemruimte. Nadat het zaadje aan het groeimedium is toegevoegd, moeten de potten een tijdje gekoeld staan om te kiemen. In deze ruimte is het altijd tussen de 16 en 18 graden.

Nieuwbouw
Bij Gipmans worden in totaal zo’n half miljard planten per jaar geproduceerd voor een uitgebreid en divers klantenbestand door geheel Europa. Ook wordt er geïnnoveerd op tal van gebieden. Het nieuwe online concept dat vorig jaar gelanceerd werd, Sprout of the Box.com, is daar een voorbeeld van. Het betreft kleine pakketjes met diverse stekplanten (sprouts) en kruiden in pot bedoeld voor urban farming, de moestuin, balkontuin en volkstuin. Ook voor restaurants... Tot slot wordt er bijgebouwd. Er komt een nieuwe verwerkingsruimte aan de rand van het terrein. “Groeien is natuurlijk mooi, maar het mag geen doel op zich zijn. Zo willen wij wel in deze regio blijven en ook, moet je weten, zijn onze oudste kassen een keer aan vervanging toe.”


De aanbouw is in volle gang

Voor meer informatie:
Gipmans Planten
Jos Gipmans
Bultenvenweg 30
5916 RW Venlo
T: 077 320 21 60
F: 077 351 13 99
E: jos.gipmans@gipmans.nl
www.gipmans.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven