"Geen botrytis meer in bloemenleveringen"

UV behandeling voorkomt post harvest infecties

Goede post harvest verwerking van bloemen is even zo belangrijk als het kweken ervan. Bloemen, en in het bijzonder rozen, zijn uitermate gevoelig voor schimmels, bacteriën en andere infecties en zeker wanneer zij in vochtige dozen vervoerd worden heeft botrytis vrij spel. Het is geen zeldzaamheid dat kwekers claims van klanten aan de broek krijgen. Om hier een oplossing voor te vinden, bedacht UV RER / ANEMO, in samenwerking met Agroway Consulting & Engineering, de UV-C Disinfection Tunnel (UVDT). Caroline Bal of UV RER / ANEMO legt uit.


Caroline Bal en Nicolas Pertusier, hier gefotografeerd op de IFTEX in Nairobi, Kenia.

Geen botrytis claims meer
Het project nam twee jaar geleden een aanvang en bij Subati Flowers, een rozenkweker in Kenia, werden de eerste proeven gedaan met de desinfecterende tunnels. "Wij kozen deze kweker uit, omdat Subati Flowers hoge kwaliteit bloemen produceert en het management altijd op zoek is naar innovatieve en duurzame oplossingen op het gebied van bedrijfsvoering en kwaliteitsstandaarden," zegt Caroline. Sinds de kweker het UVDT concept toepast op de te verzenden dozen hebben zij volgens Caroline niet een claim met betrekking tot botrytis of andere schimmels gehad. Bovendien is het vaasleven van de bloemen omhoog gegaan en worden er minder chemische desinfectiemiddelen toegepast. Bovendien worden tal van mijten, trips, rupsen en andere schadelijke beestjes en bacteriën afgestoten.

Hoe werkt het?
Met het UVDT wordt een gezonde omgeving voor zowel product als werknemer gerealiseerd. Caroline: "Aan beide kanten van de tunnel worden ventilatoren gehangen, zodat de buitenkant van de geboste bloemen gedroogd wordt. UV licht schijnt op de bossen, wat resulteert in alle hierboven aangegeven voordelen. De cabine beschermt personeel tegen straling. Indien gewenst kan er een vernevelaar worden geïntegreerd, wat specifieke chemische besmettingen kan voorkomen. Verder kan de UVDT zo worden geïnstalleerd dat er weinig tot geen extra handling in de verwerkings- en/of verpakkingsruimte hoeft plaats te vinden. Het proces zoals wij dit uitvoeren is gepatenteerd en wij zijn de enigen die deze tunnels op de markt zetten. Tot slot kan de tunnel ook worden ingezet bij andere versproducten."


Positieve reacties
De tunnels werden gelanceerd op de IFTEX en naar eigen zeggen was de respons van klanten erg positief. UV RER / ANEMO is een Franse onderneming die systemen ontwikkelt waarmee water, lucht en oppervlakten met UV en PCO behandeld kunnen worden.

Voor meer informatie
UV RER / ANEMO
Aglika Boneva
Email: Aglika.boneva@uvrer.com
www.uvrer.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven