Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Griekse bloemist Yannis aan het woord

"Hele sierteeltketen valt om"

Vanochtend in het programma De Ochtendspits op BNR radio stond men uitgebreid stil bij Griekenland. Het land moet vandaag met voorstellen komen of anders dreigt een Grexit.



Verslaggever Hugo Rijksma sprak in Athene met bloemist Yannis en vroeg hem of de Grieken überhaupt nog bloemen kopen. Yannis: "Dat is wel het laatste waar de Grieken nu aan denken. Als ze nog geld hebben, gaat dat op aan primaire levensbehoeften. De mensen die nog bloemen kopen, doen dit naar eigen zeggen vooral om psychologische redenen. Er zit al 5 jaar de klad in, maar sinds de bankensluiting een aantal dagen terug ligt de verkoop bijna helemaal stil."

Hele keten valt om
De Grieken kopen sowieso al weinig bloemen. Alleen met feestdagen en begrafenissen, vertelt Yannis. "Het enige wat kwekers nu nog kunnen doen is door gaan tegen beter weten in, er helemaal mee uitscheiden of overgaan op andere producten: groenten. In feite is de hele keten aan het omvallen: ook toeleverancier en transporteurs zitten aan de grond."

Ontgoocheling
Veel kwekers zitten al decennia in het vak en zitten erg bij de pakken neer. "Ontgoocheling, dat is het woord. Wij zijn het aan onze kinderen verplicht nu tot een oplossing te komen," besluit Yannis, "maar meer bezuinigen kan gewoon niet."

Luister de uitzending hier terug (vanaf 8:07)
Publicatiedatum: