Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vooral Britse exportmarkt floreert - Kwartaalbericht ING

Bloemenexport profiteert van economisch herstel

  • Kwekers van snijbloemen kenden in 2015 een betere start dan kwekers van potplanten.
  • De uitvoer van sierteeltproducten profiteert van aantrekkend consumentenvertrouwen en de zwak blijvende euro. De vraag naar duurdere bloemen trekt daardoor aan. Het VK vervangt tijdelijk Duitsland als exportmotor nr.1.
  • De sierteeltsector is wat betreft technologie, distributie en efficiency in credit management klaar voor verdere handelsgroei.


Bloemenexport profiteert van economisch herstel

Het herstel van de Europese economie stimuleert in 2015 de uitvoer van sierteeltproducten (waarde in 2014 € 5,4 miljard). Consumenten krijgen langzamerhand meer te besteden, waardoor de omzet van snijbloemen groeit. In de eerste vier maanden van 2015 werd de hoogste groei sinds 2010 (toen vooral herstel ten opzichte van het crisisjaar 2009) en 2007 gemeten (figuur 10). Bij snijbloemen lieten zowel de aanvoer als de prijzen een stijging zien ten opzichte van 2014. De omzet van potplanten blijft dit jaar tot nu toe achter en daalde tot en met april met 6%. Het koude voorjaarsweer leidde tot een tegenvallende verkoop van tuinplanten. Bij de kamerplanten was er sprake van tegenvallende prijzen. De totale exportwaarde van de sierteeltsector steeg in de eerste vier maanden met 1,2%, Van de top 10 afnemers zijn er zes landen, die omzetdaling lieten zien (figuur 11). De export naar Rusland daalde met 27% ten gevolge van de slechte staat van de Russische economie met de bijbehorende hoge risico’s in het betalingsverkeer. Naar Duitsland, Nederlands belangrijkste afzetpartner, werd 6% minder uitgevoerd. Deze teruggang werd gecompenseerd door de sterk toegenomen groei naar het VK, exportbestemmingen nr.2, maar ook de vraag-groei naar Frankrijk (nr.3) en Polen (nr.8) droegen bij.



Zwakke euro extra impuls voor export sierteelt
De vooruitzichten voor de komende maanden (en jaren) zijn gunstig. Het gros van de Nederlandse bedrijven is up-to-date qua technologie (webshops), logistieke efficiëntie en credit management en houdt daarmee een concurrentievoordeel. In juni en juli zal een deel van het omzetverlies bij pot- en tuin-planten naar verwachting ingehaald zijn. De gehele sierteelt-sector kan bovendien blijven profiteren van de lage en verder afzwakkende koers van de euro, zowel ten opzichte van de dollar als het Britse pond (figuur 12). Vooral voor de exportmarkt naar het Verenigd Koninkrijk is dat goed nieuws.



Lees het hele marktbericht hier (PDF)

Publicatiedatum: