Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Cijfers FloraHolland juni

Groter aanbod, meer veildagen, grotere omzet

De snijbloemenaanvoer steeg 6,5% en resulteerde in een omzetstijging van 4,3% bij een lagere middenprijs. De kamerplantenomzet lag 9,3% hoger met een aanvoerstijging van 7,4% en een 2% hogere gemiddelde prijs. Ook Tuinplanten noteerde overall groeicijfers. De omzet steeg bijna 21% bij 6,7% meer aanvoer en een 13 cent hogere middenprijs vergeleken met 2014. Juni was een zonnige maand met meer zonuren dan normaal en afgewisseld met zware onweersbuien. Het temperatuurverloop in juni was heel grillig met (regionale) verschillen van zeer warm tot koel. De maandtemperatuur was gelijk aan het langjarige gemiddelde van 15,6˚ maar lag lager dan in 2014.



Snijbloemen prijs daalt licht
Het snijbloemenaanbod lag met 888,2 miljoen stelen (+6,5%) aanzienlijk hoger dan juni 2014. De middenprijs van € 0,20 lag 1 cent lager dan vorig jaar en op het niveau van 2013. Het Pioenenseizoen begon vorig jaar eigenlijk te vroeg en ging dit jaar op tijd van start. Samen met Pioen steeg de aanvoer van de top 7 snijbloemen mee. Bij 79% meer stelen realiseerde Pioen een omzetstijging van 42,5%, maar daalde de middenprijs tot € 0,34. Troschrysant ving de 9,7% meer aanbod niet op en daalde 6 cent in prijs. Bij 5,6% meer stelen steeg de middenprijs van Lelie tot € 0,45. Gerbera leverde 1 cent in op de middenprijs bij 13,1% meer aanvoer. De prijs van Lisianthus bleef stabiel bij 14% meer aanvoer. Freesia steeg in aanvoer (+15,4%) en 1 cent in prijs (€ 0,15).

Kamerplanten meer aanbod, hogere prijs

De middenprijs van kamerplanten steeg 3 cent tot € 1,63 bij ruim 9% meer aanbod dan in juni 2014. Het Phalaenopsis aanbod steeg 9% en de gemiddelde prijs daalde 2 cent. De middenprijs van Kalanchoe daalde 6 cent tot € 0,70 bij 11,6% meer verkochte stuks. Bij 4,1% meer aanvoer Hortensia lag de middenprijs 35 cent hoger en kwam uit op €2,48. De grootste stijger in aanvoer Calla (+19%) steeg nog 6 cent in prijs. Ook de groene plant Ficus realiseerde een mooie omzetgroei: bij bijna 6% meer stuks lag de prijs € 0,39 hoger dan in 2014. Seizoensproduct Campanula werd bij een lichte aanvoerstijging 28 cent (€ 1,33) beter gewaardeerd dan in juni vorig jaar.

Tuinplanten meer stuks, hogere prijzen

Met meer zon- en tuinuren dan juni vorig jaar werden 6,7% meer stuks verkocht van tuinplanten. De gemiddelde prijs steeg met 13% naar € 1,13. Roos en Geranium bleef weer achter in aanvoer vergeleken met juni vorig jaar. Grootste omzetdraaier Hortensia daalde licht in aanbod (-2,3%) en steeg 26% in prijs. Lavendel noteerde een 4% hogere prijs bij 12,6% meer verkochte stuks. De grootste stijger in aanvoer was Dianthus (+62), die 8% groeide in prijs.

bron: FloraHolland
Publicatiedatum: