Peter van der Bos, Islandplant;

Hortensiakweker met het hoofd al bij de kerst

Tholen - Een drukte van jewelste in de kassen bij Islandplant. Op dit moment worden jonge hortensiaplanten massaal naar buiten gereden om daar ‘af te harden’, de laatste restjes volgroeide hortensiaplanten worden verpakt en verstuurd. Er wordt een aantal kappen volgezet met potchrysantjes en spoedig – vertelt Peter van den Bos – zal het op deze locatie vol staan met poinsettia’s.


Peter van den Bos met een de Dutch Lady Selma (op de achtergrond jonge potchrysanten)

Dutch Ladies
Samen met zijn broer Martin leidt Peter van de Bos Islandplant , een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in de vermeerdering, opkweek en afkweek van hortensia's. Deze hortensia's komen allemaal van eigen moederplanten. De grootste soorten zijn de min of meer standaard soorten – voor 90% ongestokte soorten in potmaat 13 cm, een huiskamerhortensia waar de markt veel om vraagt – maar er is ook een eigen lijn ontwikkeld: de Dutch Ladies. De Dutch Ladies zijn er in vijf soorten: Samantha, Sita, Selma, Selina en Sylvia. “Kenmerk van de Dutch Ladies is het blad, dat aan de randen donker gekarteld is. Islands heeft de productrechten voor de Benelux. Het is een plant die eigenlijk buiten gekweekt moet worden: dan wordt het blad echt rood. Wanneer de plant in de kas gekweekt wordt, blijft de kleur wat meer groen.”


Beelden uit de kas & verwerkingsruimte

Kerststerren
Hortensia’s is verreweg de grootste tak van sport. Er is een eigen vermeerderingslocatie en twee teeltlocaties – een aan de Achterdijk in Vierpolders, een in Tinte – en er is voor 10 ha containervelden waarop de hortensia’s worden afgehard. Daarnaast produceert de kweker in het najaar flinke hoeveelheden kerststerren en door het jaar heen verschillende typen potchrysanten in potmaat 12. De combinatie is opvallend, maar volgens Van der Bos een goede combinatie: “Hortensia’s is een erg lange teelt, die van kerststerren middellang (enkele maanden) en de potchrysantjes kunnen in 8 weken de deur uit. Er moet zo flink wat geschoven worden, maar tegelijkertijd kan zo bijna altijd de volledige kas benut worden.”


Beelden uit de kas & verwerkingsruimte

Nieuwbouw
In Vierpolders is een jaar geleden ongeveer 1,5 ha bijgebouwd. Van der Bos: “Dat was een flinke investering uiteraard, maar tegelijkertijd een besparing. Wij huurden een oude kas in Tinte, maar die was nauwelijks nog rendabel. Die hebben wij afgestoten en in die zin hebben we een zorg minder.”


Beelden uit de kas & verwerkingsruimte

Aardwarmte
Islandplant is een van de bedrijven in de regio, die zich hebben aangesloten bij het aardwarmteproject Vierpolders. “Nu hebben wij nog een ouderwetse ketel staan, maar toen dit aardwarmteproject handen en voeten begon te krijgen, besloten wij ons erbij aan te sluiten. Dit is natuurlijk een grote kans te verduurzamen en op energiekosten te besparen. Energie is een grote kostenpost en omdat wij in januari al de eerste hortensia’s in bloei willen hebben, moeten wij ook ’s winters flink bijstoken. Daar gaat nu hopelijk verandering in komen.”

Voor meer informatie:
Islandplant
Peter van den Bos
Achterdijk 32
3237 LA Vierpolders
T: 0181-413692
F: 0181-472616
E: peter@islandplant.nl
www.islandplant.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven