Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lagere economische groei heeft weerslag op beleggers

Chinese beurzen onderuit

Met de Griekse crisis en de Russische boycot is de situatie in China op de achtergrond geraakt. Sinds halverwege juni sluiten de beurzen in het rood. De beurs van Shanghai verloor in vier weken 26 procent aan waarde, de beurs van Shenzen daalde 36 procent. Wat is er aan de hand? Dreigt er een Chinese beurskrach?

In de eerste plaats is de situatie op dit moment nog totaal anders dan bijvoorbeeld toen Lehmann onderuit ging. De beurs van Sjanghai eindigt in het rood, maar na een periode met groeicijfers tot 150 procent. De Wall Street Journal maakte een duidelijke grafiek die de koersontwikkeling weergeeft. Het afgelopen jaar zijn miljoenen Chinese particulieren naar de beurzen gelokt, die vaak met geleend geld de beurs op gingen. Nu de aandelenkoersen dalen, stappen meer Chinezen uit en nemen hun verlies in plaats van extra geld in beleggingen te steken. Daarnaast zouden vooral buitenlandse bedrijven aandelen verkopen.



De dalende beurskoersen zet bedrijven aan om de handel in de aandelen stil te leggen. Meer dan 1300 bedrijven hebben in de afgelopen dagen de handel stop gezet. 28 bedrijven stelden een beursgang uit. De Centrale Bank van China is bereid om nog 8,2 miljard dollar in de markt te pompen, de vierde keer sinds 25 juni. Er zijn berichten dat nog een injectie van 5,6 miljard dollar zal volgen. Naast dat de Chinese overheid bang is dat er bedrijven failliet zullen gaan, wat niet gunstig is in tijden van economische neergang, kan de dalende beurs het vertrouwen in de economie als geheel schaden.

Een duidelijke oorzaak voor het dalende vertrouwen lijkt er niet te zijn. Volgens het Financieel Dagblad spelen de golf aan beursgangen, aangescherpte regels voor beleggen met geleend geld en twijfel of de overheid de correctie kan opvangen een rol. Andere media wijzen naar de situatie vorig jaar die een voorbode waren van de bubbel die nu lijkt te imploderen. De beurs bereikte een recordhoogte van 6,5 triljoen dollar, maar reflecteerde daarmee niet langer de groei van de economie. De Chinese economische groei zwakt af, hoewel een groeicijfer van 7 procent over het eerste kwartaal van 2015 nog altijd een mooi cijfer is.

De dalende koersen in China zijn volgens analisten vooral een symptoom en niet een oorzaak. De Chinese economie hapert en hervormingen zijn nodig. Zo moet de basis van de economie omgevormd worden van investeringen naar consumentenbestedingen, waardoor de economie weerbaarder wordt.
Publicatiedatum: